Публиката в Русе отново ще има възможност да гледа “Зле опазеното момиче”

4
Спектакълът е на 7 март
Спектакълът е на 7 март Снимка: Държавна опера - Русе

Спектакълът е на 7 март, вторник, от 19:00 часа на сцената на Доходното здание

Балетът от Петер Хертел е в две действия, а адаптацията и режисурата са на Марияна Захариева, по елементи от хореографията на Жан Добервал и Александър Горски. Сценограф е Иван Токаджиев, художник на костюмите - Яна Дворецка.

В ролята на зле опазеното момиче ще видим примабалерината Станислава Караджова - Пенчева, а премиер балетистът Масаки Такада ще ѝ партнира като Колен, съобщиха от Държавна опера - Русе.

Марцелина ще бъде представена от Михаил Дамянов, а Никез ще е Деан Добрев.

Марцелина е една от моите любими роли, най-вече поради това, че дава огромни възможности за импровизация. Изграждането на един такъв образ е съвкупност от много елементи. От една страна това е работата с хореографа и репетиторите, от друга, това което можеш да "откраднеш" от някой друг, пресъздал тази роля.

Най-приятното за мен е, че винаги имам възможността да изляза от рамките и да добавя нещо ново, с което всяко следващо представление да е различно!

На Марцелина обаче не бива да се гледа само като на забавен, смешен герой. Поуките могат да бъдат много!

В края на спектакъла тя разбира, че на първо място не са парите, както е смятала, а щастието на най-близкия ѝ човек. Защото без парите се живее трудно, но без щастие и близост с любими хора животът е бреме.

И важното е не какво имаш, а кого имаш!

И ако дори само един човек в залата осъзнае това, тръгвайки си след спектакъла, нищо не е било напразно.

В края, но не и по значимост, искам да отбележа, че това бе последният голям спектакъл, който постави за нас госпожа Марияна Захариева. Нищо от него нямаше да е същото без нейния неуморен труд. Тя никога няма да бъде забравена и винаги ще сме ѝ безкрайно благодарни за всичко, което е направила за нас!

Това сподели развълнуван Михаил Дамянов, дни преди спектакъла на “Зле опазеното момиче”!

Тази балетна творба всъщност е един от най-старите балети, достигнали до наши дни. За първи път е игран в Бордо (Франция) на 1 юли 1789 година.

Художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера - Русе е Весела Василева.

Билети на каса Опера и на сайта на културната институция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари