Публиката се влюби в тази гимнастичка

0
Участието на 18-годишнота Елиане в Рио е победа, за която си струва да се говори
Участието на 18-годишнота Елиане в Рио е победа, за която си струва да се говори Снимка: REUTERS

Ксения Мустафаева, Яна Бережко-Марграндер, Екатерина Волкова... Това са имената на състезателките по художествена гимнастика, представляващи съответно Франция, Германия и Финландия в индивидуалната надпревара на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

В спорт, в който руската школа е солта и пиперът, се оказва, че има място и за нови усещания.

По време на квалификацията едно момиче попадна в центъра на вниманието, като събра цялата любов на публиката. Елиане Боал не стана първа в класирането, нито пък имаше възможност да стигне финала. Тъкмо обратното - тя е последна, като оценките ѝ са почти двойно по-ниски от тези на водачката Маргарита Мамун от Русия.

Въпреки това публиката ръкопляска и дълго скандира името на Боал. Самото участие на 18-годишното момиче в Рио е победа, за която си струва да се говори.

Боал е един от петимата спортисти от Кабо Верде, състезаващи се в олимпийските игри. За разлика от другите обаче тя се представя в спорт, който е сред най-необичайните не само за страната ѝ, а и за целия континент. Преди нея африканската страна е имала само още една гимнастичка - Ваня Монтейро, състезавала се в Атина 2004 и Пекин 2008.

"Участието ми тук в Рио е невероятно преживяване", каза Боал, предаде "Дневник". То стана възможно, след като африканката получи "уайлд кард" от международната федерация.

"Не дойдох тук, за да се състезавам. Дойдох, за да бъда щастлива, да представя страната си и да отворя прозорци в Кабо Верде - за да могат други момичета един ден да бъдат тук", заяви тя на въпроса какво е значението на включването ѝ в турнира.

Тя е и единствената цветнокожа състезателка в надпреварата. "Не е обичайно (да има цветнокожи гимнастички), но може би това ще се промени в следващите години."

Боал разказа, че е трудно да тренираш художествена гимнастика в Кабо Верде. "Нямаме условия, нямаме съоръжения. Това не е професионален спорт, не носи пари". Тя не получава средства, за да тренира и да се състезава. Държавата ѝ е осигурила билетите за пътуването, ангажирана е и руската треньорка Елена Атмачева.

Боал ще продължи образованието си, като иска да стане инженер. Но няма да се откаже от пътя си в художествената гимнастика.

"Тук ми се случиха прекрасни неща. Не съм очаквала такава подкрепа от публиката, беше невероятно. Емоциите от участието ми са много силни. Само по себе си то е успех, това исках от игрите в Рио." На въпроса дали вече гледа към Токио 2020 с усмивка тя каза: "Досега мислех единствено за тези олимпийски игри."

"Занимавам се с гимнастика от любов. Това ми харесва да правя и за мен друго няма значение", добави 18-годишната Боал.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари