Българите под чужд флаг останаха с празни ръце

0
Износът ни на качествени спортисти има богата история
Износът ни на качествени спортисти има богата история

Aко сте от скептиците, за които трите български медала в Рио са крайно недостатъчни, ще останете още по-недоволни от представянето на нашите сънародници под чужд флаг в Рио де Жанейро.

Износът ни на качествени спортисти има богата история - щангистът Николай Пешалов например донесе първата олимпийска титла в историята на Хърватия, а колегите му Наим Сюлейманоглу и Халил Мутлу се превърнаха в турски легенди, пише 168 часа.

Основен фаворит за златото в Рио бе Боянка Костова - световна и европейска шампионка за Азербайджан. Непосредствено преди игрите обаче тя бе уличена в употреба на допинг.

Двама българи попаднаха в олимпийския отбор на САЩ. 48-годишният Емил Милев остана 12-и в дисциплината 25 метра бърза стрелба с пистолет, като бе сравнително близо до влизане във финала. Това бе шестата олимпиада (четири за България и две за САЩ) във впечатляващата кариера на ветерана, който от години си изкарва прехраната като учител по физическо възпитание в Тампа. Борецът Тервел Длагнев загуби схватката за бронза в категория до 125 килограма в свободния стил и трябваше да се задоволи с петото място - същото, на което остана и в Лондон 2012. 30-годишният гигант живее в Америка от 1989 г., когато родителите му емигрират.

Най-колоритното име в списъка без съмнение е това на Мартин Маринов. Два месеца тренировки се оказаха достатъчни за 49-годишния софиянец да свали 10 килограма и да спечели две титли (съответно и олимпийски квоти) от националния шампионат по кану-каяк на Австралия. При петото си участие на летни игри (и след два бронза за България) той остана 11-и на 1000 метра двуместно кану, а на 100 метра едноместно кану е сред малкото състезатели, финиширали зад нашия Ангел Кодинов, който е с 31 години по-млад. "Това момче е на 19. Интересното , че с баща му и майка му сме гребали заедно", сподели Мартин пред австралийските медии. А самият той влезе в историята като най-възрастният кануист в олимпийската история

Гребците Борис Йотов и Александър Александров, които бяха купени от Азербайджан, завършиха последни във финал "Б" при двойките скул - на три места зад нашия тандем Кристиян Василев и Георги Божилов.

Звездата на италианската спортна гимнастика Ванеса Ферари бе измъчвана от травми, но въпреки това остана на косъм от медалите в Рио - четвърто място във финала на земя. Тя е дъщеря на плевенчанката Галя Николова, която в края на 80-те се омъжва за италианец и поема към Апенините.

Плувкинята Екатерина Аврамова, която избра да се състезава за Турция, се нареди едва 21-ва на 200 метра гръб. Колегата й Кристиян Голомеев - син на баскетболната легенда Атанас Голомеев, плува за Гърция на игрите. Той приключи 20-и на 100 метра свободен стил, 13-и на 50 метра свободен стил, десети с щафетата на 4х100 метра свободен стил и 15-и на 4х100 метра съчетано.

Филип Миланов, който представя Белгия, влезе на финала в хвърлянето на диск и приключи девети.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари