Психиатър: Изключено e дете като Сашко да потърси помощ от непознати

1
Децата с аутизъм имат много сериозни проблеми с комуникацията и не се доверяват на непознати хора, коментира д-р Гълъбова
Децата с аутизъм имат много сериозни проблеми с комуникацията и не се доверяват на непознати хора, коментира д-р Гълъбова Снимка: БГНЕС

Децата с аутизъм имат много сериозни проблеми с комуникацията и не се доверяват на непознати хора, коментира д-р Гълъбова

Невъзможно е да очакваме, че детето ще потърси контакт с непознат човек. Това коментира пред NOVA психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Тези деца имат затруднения с комуникацията - вербална и невербална. Понякога имат затруднения с говора, понякога с интелектуалното развитие. И не можем да очакваме, че детето ще потърси помощ, даже да се намира в опасност. Т.е. активността остава изцяло за сметка на търсещите, каза Гълъбова.

Проблемът е, че вече е много студено, няма вода, храна, посочи тя. 

Любомир Тюлев, експерт по киберсигурност и един от инициаторите на идеята да бъде въведена системата AMBER Alert обясни за какво точно служи тя.

„Това е система, датираща от 1996 г. след случай на изчезнало дете в САЩ. Системата се припознава бързо от световните неправителствени организации. Целта е всеки един, дори който не слуша новини, да разбере за изчезналото дете”, поясни той.

Междувременно периметърът на търсене на изчезналия 12-годишен Александър е разширен.  

„Всички сигнали, постъпили към 112, са проверени. Имахме сигнал в кв. „Белово”, че детето може да бъде намерено в изоставени постройки над гробището. Веднага бяха изпратени екипи. За съжаление, то не беше открито”, обясни Мартин Жлябинков, секретар на община Перник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари