Провежда се шествието "Нито една повече" в София

0
Шествието се организира за 7 поредна година
Шествието се организира за 7 поредна година Снимка: Георги Димитров / NOVA

Шествието се организира за 7 поредна година

На 8 март - Деня на жената, стотици жени се събраха пред пилоните на НДК, за да изразят категорична позиция, че нежния пол заслужава уважение, но и освен това равнопоставеност, както и адекватно поведение от своята половинка, предаде БГНЕС.

Доротея Стефанова, организатор на шествието посочи, че то се провежда за седма поредна година и се провежда под надслов “Нито една повече”.

“Искаме да насочим внимание към нарастващото насилие над жени, което беше пренебрегнато тази година, когато НС през януари реши да не приеме промените в Закона за защита от домашното насилие.”, посочи тя. Стефанова подчерта, че те ще настояват измененията в закона да бъдат приети от следващото Народно събрание. Тя допълни, че искат да насочат вниманието и към неравнопоставеността между мъжете и жените. По думите ѝ проблемът е много всеобхватен.

Според нея тази година има повече участници в шествието спрямо миналата година.

Протестиращите скандират: “Няма да търпим и няма да мълчим”, “Нито една повече” и държат плакати, на които пише “Нито една повече”, “Жени.Живот.Свобода”.

Мануела Попова, участник в шествието отбеляза, че се включва в шествието още от самото начало.

Празникът за много хора е и протест. То е едно напомняне, че все още много жени са с несправедливо отношение както на работа, така и в обществения живот и у дома. Искаме да покажем, че заслужаваме равенство и отношение. Искаме да покажем, че жените не са по-малко хора, заслужават уважение, жените не трябва да умират от ръцете на партньорите си”, категорична бе тя.

Шествието тръгна от НДК и се насочи към Витошка и спря пред Съдебната палата, където стотици скандираха “Няма да търпим и няма да мълчим.”, както и “Не на насилието, всеки има права.

Шествието се провежда под засилено полицейско присъствие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари