Провалът на ваксините

0
Учените се опитват да обяснят, че може и никога да няма истински ефективна ваксина срещу КОВИД
Учените се опитват да обяснят, че може и никога да няма истински ефективна ваксина срещу КОВИД

Учени признават, че нито една ваксина за COVID-19 скоро няма да сработи

Основните световни медии разпространиха новината за новото изследване на лондонския Imperial College. В него учените са стигнали до извода, че антителата за COVID-19 се разграждат в рамките на месеци след инфекцията. Това противоречи на така наречената „Велика декларация от Барингтън“ и се предполага, че стадният имунитет е почти невъзможно да се постигне без помощта на ваксина, която може да предизвика от своя страна по-силна реакция от имунната система, пише Труд.

И така, на сутринта на 28 октомври, когато правителството на САЩ сключи сделка за $375 млн. за придобиване на експерименталното лекарство Eli Lilly COVID-19 (след съмнителни резултати от тестовете), група от водещи британски учени предупредиха, че търсенето на ваксина може да бъде усложнено от „несъвършенствата“ от първия кръг от тестове.

Членовете на британския екип за разработване на ваксини пишат в статия, публикувана във влиятелното списание The Lancet, че ефективна ваксина може никога да не бъде достъпна и че ранните версии на одобрените лекарства могат и да не работят при всички хора. Това писмо несъмнено е опит за смекчаване на очакванията на хората. Настоящите изследвания показват, че имунитетът срещу COVID-19 е по-сложен, отколкото мнозина си мислят. И така американският президент Тръмп продължава да настоява, че ваксината ще бъде налична през следващите седмици.

Тук е важно да се подчертае, че според споменатата група от учени не може да се изключи възможността, че никога няма да има напълно работеща ваксина. „Важно е да не се поддавате на самодоволството и свръх оптимизма“, казва Кейт Бингъм, ръководител на британската работна група по ваксините. „Първото поколение ваксини вероятно ще бъде несъвършено и трябва да сме подготвени за това, че те няма да предотвратят инфекцията, а по-скоро само ще намалят симптомите и дори тогава няма да бъдат ефективни за всички, както и не за дълго“.

Статията също така предполага, че „много, а е възможно и всички“ проекти за ваксините, които се разработват в момента, да се провалят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари