Експерти: Ваксините срещу COVID-19 не бяха пуснати прибързано

0
Броят на доброволците е бил много по-голям, отколкото при нормална процедура, а геномът на вируса е разчетен в началото на пандемията
Броят на доброволците е бил много по-голям, отколкото при нормална процедура, а геномът на вируса е разчетен в началото на пандемията Видео: БНТ

Броят на доброволците е бил много по-голям, отколкото при нормална процедура, а геномът на вируса е разчетен в началото на пандемията

"Най-честите странични реакции след ваксинация включват болка в мястото на убождане, общо неразположение, болки в мускулите, температура. Те отшумяват до 48 часа". Това каза в "Денят започва" Момчил Баев, доктор по социална медицина.

Според вирусолога проф. Радостина Александрова не се очаква драма в бъдеще от това, че ваксините са разработени бързо. Броят на доброволците е бил много по-голям, отколкото при нормална процедура.

"Ваксините не бяха пуснати прибързано", допълни и Момчил Баев. Той напомни, че геномът на вируса е разчетен в началото на пандемията. "Имаме десетилетия опит в разработването на ваксините, сега разликата е в това, че ваксините са имали всички финансови ресурси за тяхното производство, целият научен ресурс е бил въвлечен в този процес."

Част от фазите по изпитването пък са се движели паралелно.

Проф. Александрова посъветва хората, които са преболедували COVID-19 между двете дози ваксина, все пак да си поставят и втората. Тя прогнозира, че изграждането на колективен имунитет няма да е толкова лесно, колкото ни се иска.

"Страховете на хората се подхранват от некомпетентно говорене по темата, социалните мрежи се превърнаха в инкубатор на фалшиви новини", каза Момчил Баев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари