Проучване: Руснаците не виждат полза от западната цивилизация

2
Национално изследване на "ВЦИОМ-Спутник" е осъществено с участието на 1600 пълнолетни граждани на Русия
Национално изследване на "ВЦИОМ-Спутник" е осъществено с участието на 1600 пълнолетни граждани на Русия Снимка: k.kokoshkin / Picture alliance

Национално изследване на "ВЦИОМ-Спутник" е осъществено с участието на 1600 пълнолетни граждани на Русия

Повече от половината руснаци, участвали в проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), не смятат западната цивилизация, култура и демокрация за полезни. Това показват оповестените днес резултати от изследването, цитирани от ТАСС, предава БТА.

"Повече от половината руснаци (59 процента) не виждат полза от западната цивилизация, демокрация и култура. Според 33 процента те са неподходящи за нас, а 26 на сто са на мнение, че те са разрушителни. Тези представи трайно се затвърждават в общественото мнение след 2000 г., когато изразилите отрицателна гледна точка са били 35 процента, 25 на сто са били на мнение, че западните ориентири са неподходящи за нас, а 10 процента са ги смятали за пагубни", се казва в съобщението на центъра.

Според публикуваните резултати делът на тези, които смятат, че от западната култура, демокрация и цивилизация могат да бъдат взети много полезни неща, намалява от 55 процента през 2000 г. на 30 на сто през 2022 г.

Младите хора ( на възраст 18-34 години) се отнасят лоялно към Запада и смятат, че той е нужен на Русия или може да ѝ даде много добри неща (50-55 процента). При групата на хората над 35 години преобладават противоположните оценки. Анкетираните на възраст над 60 години смятат западните ориентири за пагубни и неподходящи (70 процента). Същевременно всеки втори участник в изследването (55 процента) е на мнение, че Западът не е виновен и че руснаците сами забравят собствената си култура, а една трета от запитаните (35 процента) виждат проблем в засилването на влиянието на западната култура. С мнението, че западната култура влияе отрицателно на артистичните вкусове на руснаците, се съгласяват 44 процента от запитаните.

"За руската култура продължава да е характерно наличието на защитни филтри, позволяващи да се заимстват нови елементи, помагащи за развитието ѝ, и същевременно да се отблъскват тези, които противоречат на базовите ценности. Запознавайки се с любопитство и предпазливост с новите тенденции, руснаците далеч невинаги ги приемат като норма. За мнозинството от запитаните поставянето като приоритет на възпроизводството и развитието на многонационалната култура на руския народ е ключово условие за намаляване на опасността от разрушаване на културния ѝ код", коментира проучването съветникът на генералния директор на ВЦИОМ Елена Михайлова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Азиатски алкохолик
    Ами нека всички модерни, развити, успешни и т.н. хом-европейци си направят една виртуално - реална екскурзия до Содом и Гомор. Ще им хареса, и ще останат там. А, то май това са столиците на Европата.
  • 3
    5
    до 1
    И аз на твое място щях да съм обиден на руснаците. Ти си тъп педал, а те не те разбират!:) Ми за какво са ти, Памперсът е по-добре, между другото Байдън си пада педофил, поразчу се. :)
  • 1
    4
    до 2
    хахаха брутално слаба опорка са западните ценности, гейове и травестити..."Защо им е на руснаците да има хомосексуални?! Не им трябва!" хахахаха Не им трябва, ама те си ги имат независимо от запада. Не им ги внасят :) Имат си хомосексуални отпреди да съществува САЩ, ама според вас им ги внасят от запада ли? То или са педали или не са, няма да станат хомосексуални защото държавата е приела някакви права за някакви малцинствени групи от населението.
  • 3
    3
    ЗАКРИВАЙ
    Щом не виждат ползата, трябва да им се покаже. Пълен блокаж на интернет и технологии. Като за начало може да се почне със спиране на достъпа до големите сайтове (google, facebook, youtube). Може да добавим пълен блокаж на западните операционни системи като Android, iOS и Windows. Пълна забрана за внос на западни автомобили и частите за тях. Много отрезвяващо ще им дойде :)
  • -2
    2
    :";'ll
    Руснаците са много прави във възгледа си! Защо им е зоофилията на сащ?! Защо им е джендеризирането от сащ?! Защо им е разбиването на семейните ценности?! Защо им е на руснаците да има хомосексуални?! Не им трябва! Браво на Русия! Браво и на Унгария, че се отказаха от лгбр извращенията на урода сащ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари