Проучване: Българската мусака е най-вредна за климата от всички ястия в Европа

1
Българите отказват да приемат, че любимото им ястие замърсява атмосферата, защото, по думите им, продуктите са чисти
Българите отказват да приемат, че любимото им ястие замърсява атмосферата, защото, по думите им, продуктите са чисти Снимка: Бон Апети

Данните са от британско проучване, според което производственият процес на една тава с мусака нанася най-голяма вреда на околната среда

Българската мусака е най-вредна за климата от всички ястия в Европа, съобщава bTV

Данните са от британско проучване, според което производственият процес на една тава с мусака нанася най-голяма вреда на околната среда.

"Мусаката не отделя емисии докато я готвите. Въглеродният отпечатък е методология, която излиза от анализа на жизнения цикъл и се опитва да стойности въздействието върху изменението на климата от целия жизнен цикъл на производството на тази мусака", обясни в "Тази сутрин" експертът по оценка на въглеродните емисии Петър Сеизов.

По думите му всъщност не става дума за сериозно проучване. Британски журналист е извадил най-популярните ястия във всяка една държава, след което е използвал онлайн калкулатор с произволни рецепти от интернет.

"Допуснали са малка грешка. Рецептата, която са ползвали, всъщност отчита едновременно съставките и в заливката, и в самата мусака. Заложили са два пъти по-голямо количество кайма", разясни той и добави, че при направена правилна сметка, всъщност българската мусака ще се озове на четвърто място в класацията.

Българите отказват да приемат, че любимото им ястие замърсява атмосферата, защото, по думите им, продуктите са чисти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари