Протестиращи се заканват да опънат палатков лагер в района на "Дунав мост"

3
Няма да освободят движението, докато проблемът със задръстванията не бъде решен
Няма да освободят движението, докато проблемът със задръстванията не бъде решен Снимка: NOVA / архив

Линейка стоя в задръстването с включени светлини 18 минути и никой не ѝ направи място да мине, разказа кметът на Мартен - Димо Тонев

От 18:00 часа жителите на близкия до Русе град Мартен отново излизат на протест срещу огромните опашки от тирове, които пречат на местните и на русенци да стигнат и да се върнат от работните си места. Те ще затворят голямото кръгово кръстовище на "Дунав мост", като този път се заканват, че ще опънат палатков лагер и няма да освободят движението докато проблема им не бъде решен.

Организаторите на протеста са получили разрешение от общината за него, но са предупредени от полицията, че нямат право да затварят движението на международния път. Те обаче са категорични, че няма да се съобразят с тези разпоредби, защото вече няколко месеца органите на реда не могат да въведат ред в движението и да подобрят живота на хората в района. Кметът на Мартен Димо Тонев също ще присъства на място, за да ги подкрепи. Той настоя транзитно преминаващите камиони да не преминават през проверки като другите камиони, като мярка за облекчаване на ситуацията

Разстоянието от Русе до Мартен обикновено се взема за десетина минути, а сега жителите на града, и работниците от индустриална зона Тегра пътуват по 2-3 часа. Понякога тези задръствания обаче костват не само време, нерви и гориво.

На извънредна сесия преди дни общинските съветници от Русе дадоха срок на държавните институции до 10 август да създадат организация за решаване на проблема с тировете, които се трупат край граничния пункт Дунав мост, но то сега държава няма“, припомни Тонев. Според него единственото решение за справяне с проблема може да се вземе на държавно ниво и то трябва да е заедно с Румъния. „Транспортният хаос на границата с Дунав мост не е проблем на Мартен и Русе, а на цяла България, дори на Европа. Това е европейска граница и би трябвало и европарламентът да се намеси в тази тежка с години ситуация“, обясни още Тонев. Той изяви надежда обаче, че свикването на Национален координационен център за безопасно движение по пътищата би могъл да реши дългогодишната пътна драма на региона. В центъра работят заедно представители на Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", дирекция "Национална система 112", Агенция "Пътна инфраструктура" към министъра на регионалното развитие и благоустройството, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".Националният координационен център е създаден с постановление на Министерския съвет в сила от 2 юли 2019 г., помещава се в МВР и оттогава е действаща структура. Защо не е действаща с решения за премахване на тапите от Дунав мост, могат да отговорят само включените в Центъра институции, чиято задача е денонощно да реагират на сигнали за усложнени пътни и метеорологични условия, затруднено или блокирано движение, аварии и катастрофи.

Чуйте в звуковия файл какво сподели пред Дарик кметът на Мартен Димо Тонев:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Цикъл, след цикъл -...
    Отвътре Русе е затворен с "Воден цикъл". Отвън го затварят с "Транспортен цикъл". И Русе става зациклен.
  • 2
    3
    Бай Иван
    Решението е просто. Товарните камиони се спират преди Русе. Един "регулировчик" долу на моста и един на колоната. По телефон: - Колега пусни 10 камиона! - като минат - пусни още 10. Междувременно пълна забрана за преминаване на товарни камиони без пропуск през Русе. Издава се пропуск за зареждане на магазини и складове.
  • 12
    2
    Дааа
    Бой по путката
  • 23
    1
    Фен
    И не само покрай Дунав мост.Вчера ,около 19 часа на 02.08.2022 година ,опашката беше до моста над булевард Христо Ботев.На всичкото отгоре ,на някои места бяха в 2 колони.Няма полиция,няма кой да ги контролира.Просто нямам думи.Града разкопан ,обикаляш като шантав ,на всичкото отгоре и ТИР-ове.Става страшно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари