Протести в Австрия срещу високите цени

0
Под мотото "Свалете цените" във Виена протестираха над 20 000 души
Под мотото "Свалете цените" във Виена протестираха над 20 000 души

Демонстрации срещу поскъпването на живота се проведоха в цялата страна

Австрийският съюз на профсъюзите обяви днес в цялата страна демонстрации срещу поскъпването на живота. Под мотото "Свалете цените" във Виена протестираха над 20 000 души. По данни на полицията в страната техният брой надхвърля 32 000, предаде БТА.

В понеделник тук започват преговорите за повишаване на браншовите колективни трудови договори и това е поводът днес Австрийският съюз на профсъюзите да организира протестите.

Призив за по-нататъшни правителствени мерки за овладяване на енергийната криза и за прекратяване на ценовата експлозия отправиха оратори от профсъюзните организации.

Участие в демонстрациите и солидарност с протестиращите заявиха ръководители на Австрийската социалдемократическа партия, сред които и кметът на Виена Михаел Лудвиг. Съюзът на пенсионерите също призова за масово участие в протестите.

Федералният президент Александър Ван дер Белен сподели в "Туитър", че подкрепя исканията на хората. Увеличаващото се поскъпване и последиците от него поставят пред голямо изпитание много от работещите, подчертава президентът. "Така, както се намесваме регулирайки енергийните цени, така трябва да постигнем и социална сигурност срещу поскъпването", каза той.

Австрийският съюз на профсъюзите поставя изискване за брутна минимална заплата от 2000 евро и предвид високата инфлация се очаква преговорите да бъдат трудни. Докато представителите на трудещите целят да постигнат увеличение, значително по-високо от инфлацията, работодателите не виждат възможности за осъществяване на това искане.

Участието си в демонстрациите обявиха представители на десния екстремизъм и на отричащите коронавируса. Австрийският съюз на профсъюзите се дистанцира от тези групи и подчерта сътрудничеството с изпълнителната власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Ще се сетите вие!
    Ей това е да си „член“ на €врогейския съюз: затънал в заеми към САЩ, стоиш на тъмно, на студено, беден, гладен, неокъпан, *ваксиниран*, с маска на устата и *сертификат* в джоба, заобиколен от недоклатени лесбийки и педерас'и, които ти обясняват , че така е необходимо, за да накривиш на Русия и Путин!
  • 5
    1
    Рая на Земята
    Ми, че да дойдат в България да живеят, щом като в Австрия са им толкова високи цените. Тука цъфтим и вържем ... И никой не се оплаква, нали?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари