Протестът приключи!

0
Главният комисар на МВР Младен Маринов каза, че събитието в Асеновград е завършило благополучно
Главният комисар на МВР Младен Маринов каза, че събитието в Асеновград е завършило благополучно Снимка: БГНЕС

Без сериозни инциденти приключи протестното шествие в Асеновград, предаде БГНЕС.

В същото време две ромски фамилии си спретнаха масов бой в Пловдив.

Главният комисар на МВР Младен Маринов каза, че събитието в Асеновград е завършило благополучно благодарение на мерките, които са взети. Той благодари на гражданите на Асеновград, че не са се поддали на опитите за провокации. Първо се изтеглиха сред много шум рокерите, след това и останалите участници в протеста. Полицейският кордон около ромската махала остава, но напрежение в града няма.

Колкото до инцидента в Шекер махала в Пловдив, главният секретар потвърди, че става дума за масов бой между две фамилии и затова част от полицейските и жандармерийските сили бяха отклонение натам. Около двадесетина жандармеристи с две коли бяха пренасочени към горещата точка в Шекер махала.

По-рано шествието, което наброяваше поне 6 хиляди души с участието на агитки, рокери, предимно младежи, стигна до черквата „Св. Атанас”, след която плътен кордон от полиция осуети достъпа до ромската махала.

Протестиращите опитваха да пробият кордона, но освен бледи опити за сблъсъци, нямаше сериозни инциденти. На място бе и директорът на пловдивската полиция Атанас Илков.

Докато течеше шествието от всички прозорци и тераси като зрители гледаха хора. Неделният протест за тях е повече представление. Ако в първия ден те излязоха на спонтанния протест, за да защитят децата си, в неделя повечето от тях предпочетоха да останат наблюдатели.

Много хора и от страната дойдоха на протест срещу насилието, упражнено от група роми спрямо деца от местен клуб по гребане в понеделник.

Петият пореден протест започна, както вече стана традиция, от паметника на цар Иван Асен Втори в градската градина. Там продължи събирането на подписи под искането за общинска полиция - едно предложение, което Общинският съвет на Асеновград отхвърли на предишна сесия. Шествието тръгна към площада пред общината.

Полицията бе на крак, имаше жандармерия, конна полиция, водни оръдия, охранява се както ромската махала, така и подстъпите към нея и самият център, където се събираха протестиращите. Целият Асеновград бе заграден от служители на реда, до мястото на протеста се допускат хора единствено и само след проверка на лични документи. Входовете и изходите на града също се охраняват.

През дните досега не се стигна до ексцесии, макар че имаше провокации от страна на протестиращи. В Асеновград имаше представители на футболни агитки. Рокерите обаче не бяха допуснати на протеста с моторите си.

Напрежението в града се усеща, а реакцията по повод инцидента отдавна надхвърли конкретните географски граници. В събота деветимата задържани за побоя се явиха в Районен съд Асеновград с маски на лицата. Съдът ги остави в ареста с мярка "задържане под стража". На 6 юли те ще обжалват това решение в Окръжен съд Пловдив.

Полицията продължава да издирва още поне двама души, участвали в побоя, говори се и за други участници, които не са в ареста. В съда подсъдимите, на които бе предявено обвинение за хулиганство по дързък начин и с цинизъм, се явиха с адвокати, някои от тях служебни защитници, други, обаче, не. В защитата на общо четирима от нападателите са наети топ адвокатите на Пловдив Красимир Елдъров и Йордан Давчев. Един от обвиняемите - Стефан Тодоров, е с две обвинения - освен хулиганство, има и за закана за убийство. Той е подсъдим и по друго дело на Пазарджишкия окръжен съд за проповядване на радикален ислям. Въпреки полицейската обсада, при която работи съдът в Асеновград, освен няколко близки на обвиняемите, там нямаше никой друг.

Още на втория ден на протестите в Асеновград дойде вицепремиерът Валери Симеонов както и главният секретар на МВР Младен Маринов, които увериха асеновградчани, дошли на среща с тях в общината, че предстои пълна проверка на личните документи на всички в махалата, както и проверка на законността на изградените къщи там. Сред протестиращите се говори, че нападателите са от новодошли от други градове, но при установяването на самоличностите им в съда стана ясно, че всички те са родени в Асеновград.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари