Трета поредна вечер на протести в Габрово

1
Хората не се отказват са воюват за правото си на спокоен живот
Хората не се отказват са воюват за правото си на спокоен живот Снимка: БГНЕС

Започна шествието на гражданите в Габрово, които за трети пореден ден протестират срещу престъпността и беззаконието, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Броят на протестиращите днес е по-малък, отколкото вчера. В шествието участват около 500 души. Една от причините за значително по-малкият брой на излезлите днес е лошото време. В града вали дъжд.

За момента ситуацията е спокойна. В града има засилено полицейско присъствие. Жандармерия и полиция следят за спазването на реда, след вчерашната нощ на напрежение и сблъсъци, при която имаше арестувани и ранен полицай.

Жителите на града приветстваха оставката на директора на местната полицията. Протестиращите настояват за „малко повече толерантност към българите, а малцинствата да спазват законите“. Една от протестиращите е категорична, че „не може ромски деца да раждат деца и да живеят на наш гръб с помощи“.

Протестиращите обикалят улиците на Габрово, ескортирани от жандармерията. Когато се натъкнат на преградена от силите на реда улица те сменят посоката.

Шефът на полицията в Габрово подаде оставка

Старши комисар Борислав Бончев, директор на полицията в обхванатия от протести Габрово, подаде оставка. Тя вече е заведена в деловодството на министерството на вътрешните работи.

Оставката на Бончев беше поискана от вътрешния министър Младен Маринов и премиера Бойко Борисов. Министър-председателят коментира ситуацията от Дубровник, където участва в срещите от инициативата „16+1“. Той разкритикува ръководството на полицията в Габрово за допускането на подобен конфликт.

За мен оставката или поемането на отговорност от този директор на полицията трябва да е факт веднага щом си дойде министърът. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат такива групи, както ми докладват – да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града“, каза Борисов и подчерта, че ролята на полицията е това да не допуска подобни случаи на нарушаване на обществения ред. „Полицията е за това – да е взела мерки. Ако, както чувам, големи групи са се разхождали и притесняват майките, децата, полицията къде е“, попита министър-председателят. Неговото изказване беше в контраст с оценките на неговия вицепремиер Красимир Каракачанов, според който, органите на реда са си свършили работата.

Полицията в Габрово в момента се проверява за допуснати пропуски, стана ясно от съобщение на МВР. След приключването й предстои да бъде преценено дали ще бъдат взети допълнителни административни и организационни мерки.

Вътрешното министерство призовава гражданите да спазват обществения ред по време на протестите.

Габрово е под полицейска блокада

А ситуацията в бившата „индустриална столица“ на България продължава да бъде напрегната след два дни на масови протести и сблъсъци с органите на реда. Те избухнаха заради побоя, който трима роми нанесоха с особена жестокост над продавач в магазин. При снощния протест, който прерасна в кратък, но жесток сблъсък с жандармерията, са задържани 9 души, а един полицейски служител е ранен. Тримата роми нападатели са оставени за постоянно в ареста. Те бяха отведени в Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Габрово остава под полицейска блокада и днес, предава кореспондентът на БГНЕС от „българския Манчестър“, както беше известен градът заради многобройните си текстилни фабрики, които даваха препитание на хиляди хора. Късно снощи протестиращи запалиха две къщи, обитавани от роми. В постройките не е имало хора, но къщите са напълно унищожени.

Властта: Гневът на хората е справедлив

Вицепремиерът Томислав Дончев тази сутрин даде извънреден брифинг по повод протестите в Габрово и заяви, че едно общество, което няма закони, може да се самоунищожи. „Взели сме мерки във всички посоки, без да се съобразяваме с това кой какъв етнически произход има”, добави Дончев. Според него “полицията и жандармерията не са там да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са там, за да пазят обществения ред. Ще стоят толкова, колкото е необходимо”.

Вицепремиерът призова към разум и спокойствие. В същото време той призна, че хората са гневни от усещането, че някои групи в обществото имат повече права от другите, от злоупотребите със социалните плащания. „Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това… Илюзия е, че след като това се случи, ще продължим постарому. Гневът на хората е справедлив“, подчерта Дончев.

Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че не заселва роми в града. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир преди местните избори след няколко месеца.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари