Простреляха розов пеликан край село Водно

0
Други две птици са били открити мъртви
Други две птици са били открити мъртви

Посегателства срещу 3 броя птици са установени от местни жители на с. Водно (община Дулово).

Сигналите са два, от края на миналата седмица за ранена птица, и друг от днес 14 април за намерени мъртви пеликани край воден обект (гьол), в землището на с. Водно. Раненият розов пеликан едва днес е бил уловен и предаден от местни жители на охраната в резервата „Сребърна“.

За варварското посегателство върху защитените видове РИОСВ-Русе своевременно е уведомила Окръжна прокуратура – Силистра и органите на реда. След извършване на оперативните действия и по разпореждане на компететните органи ще се вземе решение дали птиците ще бъдат прибрани за нуждите на разследването или ще се изпълнят разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие.

За ранената птица, която очевидно е простреляна, в момента тече съвместна акция на РИОСВ-Русе и Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора.  

Унищожаването на защитени животински видове е категорично забранено от Закона за биологичното разнообразие. Наказанията за установените нарушители са предвидени в Наказателния кодекс. За мъртвите розови пеликани глобата е от 2000 до 10 000 лв., а за къдроглавия -  от 5000 до 20 000 лв. и лишаване от свобода до 5 години.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари