Експерти на РИОСВ - Русе помагат на кукумявки в беда

1
Сигналът за бедстващите птици е подаден от жител на града, който живее срещу сградата, в която е заклещена една от птиците
Сигналът за бедстващите птици е подаден от жител на града, който живее срещу сградата, в която е заклещена една от птиците Снимка: РИОСВ - Русе

Сигналът за бедстващите птици е подаден от жител на града, който живее срещу сградата, в която е заклещена една от птиците

Експерти на РИОСВ - Русе се отзоваха на сигнал за кукумявки (Athene noctua), попаднали в междупрозоречно, неотваряемо пространство в сграда, собственост на клон на електроразпределително дружество в Русе. Сигналът за бедстващите птици е подаден от жител на града, който живее срещу сградата.

Собствениците на сградата са уведомени, като междувременно експертите на екоинспекцията са успели във вторник да достигнат мястото, в което са се озовали двете птици. През малък процеп са поставени подръчни материали - пръчки и кори от яйца, които да подпомогнат птиците да се евакуират, както храна и вода. При огледа вчера е установено, че едната птица е излетяла, а другата все още е затворена. Доставена е нова порция храна и вода. Птицата няма следи от наранявания.

Днес е извършен нов оглед и е установено, че и втората птица е успяла да напусне пространството.

Домашната кукумявка (Athene noctua) е вид птица от семейство Совови, относително малка в сравнение с останалите представители на семейството. Възрастните отгоре са от жълтеникави до тъмнокафяви със светли петна, дребни и удължени по главата и едри по гърба и крилата, булото на лицето е белезникаво. Често издава крясъци „ку-ку-мяу“, „куку-куку-мяу“.

Домашната кукумявка е защитен вид у нас. Често птиците от вида се свързват с негативни суеверия, но те са изключително полезни, тъй като опазват посевите от мишки и плъхове, хранейки се с тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Рекетьор/ка
    Да, ама нашта кукумявка не се храни с мишки, ами храни нас, нейните мишки със зелени рушвети ;)
  • 4
    2
    Зелена
    Да, тази куку-мявка наистина е в беда, най-вече защото не знае къде се намира и как е попаднала на тази службичка. Но с цонка си взеха белята всички русенци.
  • 4
    1
    Оффф
    Страшна работа вършат тези!!! Дано от министерството по- скоро освободят “най-важната” кукумявка- тази безмислена и некадърна баба цона!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари