"Просто не се издържа”: Плащаме все повече за литър гориво

0
Цените на горивата скочиха сериозно през лятото
Цените на горивата скочиха сериозно през лятото Видео: NOVA

Цените на горивата скочиха сериозно през лятото

Държавата е поела контрола над пристанище „Росенец” в петък, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков. Това става, след като беше развалена концесията с „Лукойл”.

Управляващите са категорични, че това няма да доведе до увеличение на цените на горивата по бензиностанциите. Въпреки това, през последните седмици плащаме все повече за бензин, дизел и газ.

Според специализирания сайт fuelo днес плащаме средно по 2.80 лв. за литър дизел и бензин. Газът пък е 1,17 лв. Така горивата са скочили сериозно през лятото. Ръстът не се харесва на Емил Василев, който всеки ден кара личната си кола.

Аз шофирам моя автомобил на дизелово гориво. Спрямо последните два месеца, то е поскъпнало с около 30 стотинки. Просто не се издържа”, обяснява мъжът, предаде NOVA.

Големият въпрос е дали, след като държавата пое контрола над пристанище „Росенец”, ще има проблеми с цените и доставките на горива. „Росенец” ще се управлява от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”, което е подчинено на Министерството на транспорта.

Това са спекулации, тъй като петролът е борсова стока, нефтът е борсов продукт. Цените зависят от тези на борсата. Няма никакво притеснение за цените на горивата в това отношение, че ще бъдат повишени”, обясни Гвоздейков.

От бранша прогнозират, че цените ще спрат да растат. Въпреки тази оптимистична прогноза, само за седмица скокът е с над 5 стотинки за литър при бензина и дизела.

През следващите две - три седмици няма да виждаме кой знае какви цени. Възможно е да има някакво повишение с 1-3 стотинки. Ако тенденцията се обърне, може да видим и намаление”, уточни Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци на горива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Ебандуране
    Да става и пет лева кими сикинде.
  • 5
    4
    Бончо бре, че нали
    сглобката ни уверяваше, че няма да има увеличение, дерогация не ни трябва и тем подобни! Лукойл ще плаща и други тути кванти! Що така бе бончо, пак ли путин, неговата е виновен, че некоалицията не може, или не иска да си свърши работата?!? Борсата викат е виновна, пък миналата година, газът като скочи на същата тая борса, путин беше виновен, сигурно и сега е той!
  • 2
    3
    Bonkerz
    Европа ни завиждала и нарочно ни пречила (май ни дадоха дерогация 2-3 години отлагане на санкцията, ама айде сега), а не щото руския Лукойл ни краде от над 15 години и не плаща данък печалба, даже не внася пари в държавния фонд както са се разбрали...
  • -6
    2
    Ама
    няма нужда всеки мангал, бабички и руси курви да карат коли
  • 12
    1
    123
    Не се издържа с америка на власт. Не било заради Росенец а заради борса... На тая помия не се ловят и децата от детската градина. Цените ще прехвърлят 3 лв. Елементарна пазарна икономика. Ако танкер вместо 600км. трябва да преплува над 2000 км. как да дойде евтино горивото. Европа беше в ярост че плащаме най-евтиното гориво в ЕС и всячески опитваше да ни спре рахатлъка. И го направи. Да го духате драги потребители.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари