Красен Станчев: Горивата у нас ще поскъпнат след продажбата на "Лукойл"

4
Според икономиста, най-добре е компанията да продължи да оперира, както досега
Според икономиста, най-добре е компанията да продължи да оперира, както досега

Според икономиста, най-добре е компанията да продължи да оперира, както досега

Горивата у нас ще поскъпнат след сделката за продажбата на "Лукойл", прогнозира в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria икономистът доц. Красен Станчев. Според него най-добре е, компанията да продължи да оперира, както досега. Идеята за ограничаване на дейността на "Лукойл" предполага, че някой друг трябва да свърши тази работа, допълни Станчев. А няма българска компания, която има технологичното знание да я управлява рафинерията и може да купи, категоричен е икономистът.

Ето какво още каза той:

Не мисля, че рафинерията в Бургас трябва да бъде одържавена. Още когато бяха внесени закони за съкращаване на периода на дерогацията, идеите за Росенец, аз смятах, че това са глупави идеи. Не може да има по-евтини цени за вътрешния пазар, защото това е борсова стока. Не може да има и по-евтини доставки, защото няма друг алтернативен път освен Босфора за тези доставки. От началото на войната преносът с танкери се увеличи от 5 на 10 дена и поскъпна доста. Ако се направят тези неща, които се планират вероятно Лукойл ще иска да продаде рафинерията, а този който я купи трябва да има технологичните знания как се управлява такава рафинерия. В България няма такава компания.

"Сокар" е възможен купувач, защото те доставят петрол и такива продукти в Грузия. Най-старата петролна тръба в света е между Баку и Батуми, но тази тръба е запълнена за години напред. Всичко е възможно, защото Азербайджан е особена страна. Но това означава и скрита собственост в участие на фирми като „Сокар“.

Дерогацията беше дадена за определен срок, този срок след това беше съкратен. Най-добре е "Лукойл" да продължи да оперира така както оперира и сега, защото няма да има възможност за по-евтини доставки. За бюджета е най-добре всичко да си продължи така, защото за последните години Лукойл е внесъл, ако махнете данък "Печалба" около 1.5млрд и 500 млн. лв. Те са един от най-големите данъкоплатци по линия на акцизи и ДДС. Премахването на концесията на Росенец беше направена без т.нар. ексклузивитет.

Независимо дали се прави нарочно или от невежество, перспективата не е добра, ако се премахне изведнъж дерогацията. Това може да се прави само, ако някой иска да купи евтино рафинерия за производство на петролни продукти. Онези производства на рафинерията в Бургас, които са неупотребими в ЕС се продават в Украйна към момента. Има и такива, които се продават в Армения и Грузия.

Това, което прави Лукойл в момента е, че предвижда фалит на дружеството, ако то започне да работи на неизгодни условия и да губи. Те се опитват преди този евентуален сценарии да привлекат експертиза. Искат да продадат компанията.

В България цените на горивата не са високи спрямо страните от ЕС. Тази сметка лесно може да се провери. Освен Сърбия и Румъния, цените при съседите са по-високи.

В Белгия и Нидерландия има терминали подобни на Росенец, които са на „Лукойл“, но там никой не ги пипа. Както се случи в Германия и в Италия, там също има рафинерии на Лукойл, но така или иначе проблемът ще бъде решен, защото там има възможност за доставка на петрол от целия свят. Тук те могат да дойдат само през Босфора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Bonkerz
    Кое не разбираш? Лукойл купува руски нефт с около 30 до 50% по-евтин от останалите сортове, а произвежда по-скъп продукт от тоя в 17 европейски страни (където ползват по-скъпия нефт), как става? 15 години ни цакаха, а тая година направо се оляха. За 12 месеца дерогация трябваше плавно да преминат към неруски нефт, а те нагло още преработват 94% руски нефт. Друг е въпроса, че служебното правителство на Радев и на Сглобката 12 месеца не следиха дали има план за преминане към неруски нефт и дали той се спазва.
  • 8
    6
    Firefogjtet
    Акцизите и ДДС го плащат крайните клиенти,не рафинерия!
  • -1
    5
    Да не купуват от
    Лукойл продукти, да купуват от друго място евтини като в Западна Европа. Не мисля, че след като Лукойл има рафинерия в България това е задължително да купуваме бензин и нафта от него.
  • 3
    4
    Bonkerz
    09.12.23 - Румен Христов: В 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас. "Ние сме с най-ниската акцизна ставка в ЕС, с едно от ниските нива на ДДС и като извадим тези два компонента от цената на горивата, виждаме че в 17 други държави цените на горивата са по-ниски от тези в България. Смисълът на дерогацията беше да ни се разреши да купуваме евтин нефт. Цените не са се повишили, но не се понижиха", поясни Христов. Днес един експерт по ТВ каза, че често Лукойл държат цената с 1 стотинка по-евтино от тази на други вносители. Значи може да се внесат горива от др място на сегашните цени. Лукойл ни краде и лъже от 15 години, стига вече.
  • 4
    3
    Bonkerz
    16.11.23 - В момента в цели 10 държави от ЕС цената на бензина преди начисляване на акциз и ДДС е по-ниска, видно от данните на ЕК. В България преди налозите цената на А-95 е 814 евро за 1000 литра, а в Малта е 586 евро. Ето къде е по-евтино Най-евтиният бензин е на малкия о.Малта, където той се кара само с танкери: €586.2. Въпреки че са в еврозоната, по-изгоден от нашия бензин имат в Словения €713 и Хърватия € 760. В богатата Австрия сщо е по-евтин: €769.7, както и в Чехия €787.7, Италия: € 791.4, Литва: € 801, съседна Гърция - €807 и дори Белгия - €810.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари