Прости, но ефективни съвети при запек

1
Запекът е  изключително често срещан проблем
Запекът е изключително често срещан проблем

Запекът е  изключително често срещан проблем и постоянно излизат нови изследвания и съвети от специалисти.

Днес ви представяме последните тенденции в борбата с това неприятно състояние, пише Mila.bg. За радост това са доста лесни и простички начини да се справите с проблема.

Какво съветват екпертите да правят хората, които страдат от констипация?

Топла вода

Един от най-простите начини за измиване на храносмилателния тракт е пиенето на топла вода веднага след събуждане. Студената вода също е подходяща, но няма да ускори нещата толкова бързо.

Пресен джинджифил

Ако пиете много гореща вода, но не усещате ефект, опитайте да добавите пресен джинджифил в нея. Джинджифилът е противовъзпалителен и може да помогне на стомаха да се свие.

Можете да го нарежете на ситно, настържете или да използвате кухненски робот и да държите джинджифилова паста в хладилника точно за тази цел. Не пречи да я ползвате и в сосове и ястия.

Ако нямате време да си правите чай с джинджифил, може просто да добавите малко джинджифил към горещата си вода. В такъв случай е най-добре да го сдъвчите, за да извадите всички сокове от него.

Плюс това, дъвченето изпраща сигнали до мозъка ви, за да ускори процеса на храносмилане. В някои случаи това може да е достатъчно, за да предизвика тичане до тоалетната.

Клекнете

Често пренебрегван аспект е фактът, че положението на тялото ни има значение. Защо?

Нашата храносмилателна система съдържа поредица от сфинктери, които представляват мускулни пръстени, служещи за предпазване или затваряне на различни отвори.

Вземете пилорния сфинктер, който действа като врата между стомаха и тънките черва. Той спомага транспорта на храната към тънките черва и предотвратява повторното ѝ навлизане в стомаха.

По-надолу е аналният сфинктер, който изхвърля отпадъците от тялото. Гравитацията помага на този сфинктер да си свърши работата. Клякането освобождава място за сфинктера да се разшири напълно и отпадъците да се придвижат.

По същия начин съветват жените понякога да клякат по време на раждането, за да отворят таза и да позволят на бебето да премине през родовия канал по-лесно.

Затова пробвайте да клекнете върху тоалетната чиния или поне да заемете такава поза, която да прилича на клякане, за да си помогнете при изхождане.

Опитайте вечерно гладуване

Друг лесен начин да поддържате храносмилането си гладко е да избягвате да ядете късно вечерта.

Повечето храни отнемат няколко часа за смилане, като някои отнемат до 2 дни. По време на сън процесът на храносмилане се забавя. Това означава, че неусвоената храна прекарва повече време в храносмилателния тракт.

Едно проучване от 2018 г. предполага, че времето за хранене оказва значително влияние върху:

  • регулиране на теглото
  • метаболизма
  • циркадния ритъм

Храненето близо до лягане също увеличава риска от киселинен рефлукс.

Опитайте да вечеряте до 19 ч., а ако хапвате нещо по-късно, то да е леко и лесносмилаемо. Протеинови шейкове, ядки или листни зелени смутита са добър вариант.

Храни с високо съдържание на фибри

Храните с високо съдържание на фибри помагат за прокарването на храната и отпадъчните продукти през тялото.

Ако вашата диета е с ниско съдържание на фибри, най-добре е да започнете да добавяте храни с високо съдържание на фибри бавно и постепенно. В противен случай може да има обратен ефект и да си докарате още по-сериозен запек.

Задушените ябълки са чудесен вариант за закуска с високо съдържание на фибри. Загрейте гхи в тиган и добавете нарязани ябълки със стафиди, канела, индийско орехче, кардамон и карамфил, за да получите максимално цвят и вкус.

Друга идея е кашата от чия. Накиснете семената от чия във вода един час преди ядене, след това добавете протеинов прах на растителна основа (също с високо съдържание на фибри). След това добавете смляно ленено брашно, за да придадете на кашата допълнителна текстура, фибри и орехов вкус.

И накрая, добавете годжи плодове, стафиди, ядки и семена.

Други храни с високо съдържание на фибри включват:

  • моркови
  • броколи
  • брюкселско зеле
  • леща
  • фасул
  • нахут
  • овес
  • киноа
  • сладки картофи

Яжте повече течности

Да, правилно прочетохте. Освен че трябва да пиете много течности, е добре и да ги хапвате.

Плътните смутита, направени с листни зеленчуци, съдържат много фибри и дават на тялото ви необходимата течност, за да помогнат за прокарването на отпадъците.

Костният бульон също не е за подценяване. Той е пълен с витамини и минерали, както и с аминокиселини.

Хапването на супи и яхнии е друг чудесен начин за увеличаване на хидратацията във вашата диета и съответно борба със запека.

Ябълков оцет

Един много прост начин за „събуждане“ на корема ви сутрин е да изпиете глътка ябълков оцет. Въпреки че няма много изследвания по темата, се смята, че ябълковият оцет повишава стомашната киселина и пепсина - ензима, който разгражда протеина. Доказано е също, че убива вредните бактерии.

Смята се също, че прави стомаха по-алкален, балансирайки рН чрез неутрализиране на стомашната киселина. Това означава, че може да помогне при киселинен рефлукс.

Ябълковият оцет може да помогне за отслабване, за по-здраво сърце и хубава кожа. Също така може да помогне за регулиране на кръвната захар.

Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат е друга опция, която може да ви помогне да ходите по-лесно до тоалетната. Той отпуска червата и улеснява преминаването на отпадъците.

Въпреки че е безопасен за повечето хора, магнезият може да има странични ефекти. Следвайте дозировката на опаковката и се консултирайте с вашия лекар, ако имате симптоми като:

  • изпотяване
  • слабост
  • силни спазми
  • тежка диария
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари