Храни, с които ще забравите хемороидите

1
Основно правило е да се уверите, че получавате достатъчно фибри
Основно правило е да се уверите, че получавате достатъчно фибри

Основно правило е да се уверите, че получавате достатъчно фибри

Болката, чувствителността, кървенето и силният сърбеж, които придружават хемороидите, често са достатъчни, за да ви изправят пред стената.

За щастие, някои храни могат да помогнат за облекчаване на симптомите и дори да помогнат за предотвратяване появата им, пише Актуално. Ако страдате от хемороиди - задължително опитайте тази рецепта

Ето някои полезни храни за хемороиди:

1. Бобови растения

Когато се опитвате да избегнете или предотвратите обостряне на хемороидите, едно основно правило е да се уверите, че получавате достатъчно фибри. Можете да получите два вида фибри от храната - разтворими и неразтворими. Докато разтворимите фибри образуват гел в храносмилателния ви тракт и могат да бъдат усвоени от полезни бактерии, неразтворимите фибри помагат за натрупването на изпражнения. За да поддържате здрави черва, имате нужда и от двете. Бобовите растения включват боб, леща, грах, соя, фъстъци и нахут. Те са заредени и с двата вида фибри, но особено богати на разтворим тип. Повечето възрастни трябва да приемат 21–38 грама фибри на ден, въпреки че това може да варира в зависимост от вашата възраст и пол.

2. Пълнозърнести храни

Подобно на бобовите растения, пълнозърнестите храни са хранителна сила. Това е така, защото те запазват своя зародиш и трици, които са заредени с полезни компоненти като фибри. Пълнозърнестите храни са особено богати на неразтворими фибри. Това помага за ускоряване на храносмилането, което може да помогне за намаляване на болката и дискомфорта, свързани с хемороиди.

Имайте предвид, че пълнозърнестите храни надхвърлят обилното пълнозърнесто брашно и хляб. Въпреки че това са добри варианти, тази категория включва също ечемик, царевица, лимец, киноа, кафяв ориз, цяла ръж и овес. Овесената каша е особено добър вариант да включите в диетата си, когато се опитвате да намалите симптомите на хемороиди. Тя съдържа специфичен вид разтворими фибри, наречени бета-глюкан, които благоприятстват чревния ви микробиом, като действат като пребиотик. Пребиотиците помагат за храненето на полезните бактерии в червата.

3. Броколи и други кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци включват броколи, карфиол, брюкселско зеле, рукола, бок чой, зеле, репички, ряпа и зеле. Въпреки че са известни предимно със своите противоракови свойства, те също така доставят впечатляващо количество неразтворими фибри.

Едно проучване при 17 възрастни установи, че увеличаването на приема на кръстоцветни зеленчуци с 14 грама на кг телесно тегло диверсифицира чревния им микробиом в рамките на 2 седмици. Разнообразието от чревни бактерии е свързано с по-устойчива стомашно-чревна система, както и с подобрен имунитет.

Това, както и тяхното съдържание на неразтворими фибри, правят кръстоцветните зеленчуци чудесен избор за предотвратяване на хемороиди.

4. Кореноплодни

Кореноплодни зеленчуци като сладки картофи, ряпа, цвекло, моркови и картофи са засищащи и пълни с хранителни вещества. Те са богати на полезни за червата фибри, съдържащи около 3-5 грама на порция. Що се отнася до грудките, имайте предвид, че голяма част от фибрите им се съдържат в кората, така че не забравяйте да я оставите, когато им се наслаждавате.

Нещо повече, варените и охладени бели картофи съдържат вид въглехидрат, известен като устойчиво нишесте, което преминава през храносмилателния тракт несмляно. Подобно на разтворимите фибри, той помага за храненето на вашите приятелски чревни бактерии. Най-добрият начин да включите кореноплодни зеленчуци в диетата си е да ги печете, задушавате на пара, сотирате или варите с кожата им. Те също са чудесни пюрирани или нарязани и изпечени с кожа като заместител на пържени картофи.

5. Краставици и пъпеши

Те са вкусни начини да внесете фибри и вода в храносмилателния си тракт. Когато се наслаждавате на краставица, не забравяйте да оставите кората, тъй като това ще гарантира, че ще получите най-много фибри.

6. Круши

Една средна круша съдържа почти 6 грама фибри, което е 22% от дневните ви нужди от фибри. Не забравяйте да ядете този плод с кората, тъй като там могат да се намерят много фибри, противопоставящи се на купчините.

7. Ябълки

Подобно на крушите, ябълките се отличават с впечатляващо количество фибри. Например една средна ябълка съдържа близо 5 грама фибри. Нещо повече, част от тези фибри са пектин, разтворими фибри, които създават гелообразна консистенция в храносмилателния тракт.

8. Малини

Докато горските плодове се считат за влакнести, малините се открояват като мощен източник на фибри. Просто изяжте 1 чаша (123 грама) сурови малини за цели 8 грама фибри с 85% съдържание на вода.

9. Течности

Колко вода трябва да пиете зависи от вашата възраст, пол и ниво на активност. Не забравяйте да изберете вода през повечето време. Ако имате нужда от малко повече вкус, добавете резени лимон или плодове. Понякога може да посегнете към други течности с ниско съдържание на захар, като неподсладени или леко подсладени чайове и бистри бульони с ниско съдържание на натрий. Хемороидите или хемороидите могат да причинят много болка и дискомфорт.

Докато някои храни могат да влошат симптомите ви, други могат да бъдат много полезни. Увеличаването на приема на фибри може да помогне за намаляване на симптомите, както и поддържането на хидратация с много вода. Пълнозърнестите храни, бобовите растения, зеленчуците и плодовете са пълни с фибри. Яденето на повече от тях може да ви помогне да сте редовни и да предпазите от запек, а оттам и от хемороиди.

Въпреки това, ако симптомите ви не се подобрят или се влошат, посетете вашия лекар, за да определи най-добрия план за лечение за вас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари