Променят реда за кандидатстване на студентите с български произход

1
Кандидат-студентите, включително от Молдова и Украйна, ще полагат изпити на равни основания за прием с всички останали държави
Кандидат-студентите, включително от Молдова и Украйна, ще полагат изпити на равни основания за прием с всички останали държави

Кандидат-студентите, включително от Молдова и Украйна, ще полагат изпити на равни основания за прием с всички останали държави

За следващата учебна година България променя реда за кандидатстване в държавни висши училища в страната. Решението идва от Постоянната междуведомствена комисия по въпросите на образователната дейност сред българите в чужбина. То предвижда, че кандидат-студентите, включително от Молдова и Украйна, ще полагат кандидат-студентски изпити на равни основания за прием с всички останали държави. Изпитите ще бъдат под формата на онлайн тестове, съобщава съветникът по образование, култура и преса в българското посолство в Кишинев Красимир Андреев.

Във връзка с кандидатстването за следващата учебна година в държавни висши училища на България на молдовски граждани от български етнически произход посолството в Кишинев информира, че са премахнати квотите за отделни страни, а индивидуалният успех ще е мерилото, за да станете български студент. За учебната 2023/2024 година не се предвиждат квоти за прием за отделните държави. За предвидените в ПМС 103/1993 г. 2000 места ще кандидатстват всички без оглед на конкретната страна. Актуалната информация за кандидатстудентската кампания ще бъде публикувана на интернет страницата на българското просветно министерство в рубриката „За българите зад граница“, се казва в съобщението на съветника Андреев.

Координаторът за кандидатстудентската кампания в Молдова, д-р Мария Делибалтова, коментира, че според нея, вариантът с квоти е най-добър, предава БТА. „Засега имаме само въпроси и много се надявам, че по време на срещата, която организира всяка година МОН, ще получим отговори. Тогава и ще стане ясно как точно ще се формира индивидуалният успех, с който децата ще могат да кандидатстват за обучение в университети в България“, каза специалистът. Та добави, че до този момент, желаещи да кандидатстват във висшите учебни заведения на България са 130 ученици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари