Кабинетът одобри до 60% по-високи такси в университетите

0
В 10 вуза таксите не се променят
В 10 вуза таксите не се променят

Кандидат-студентите в държавните висши училища плащат средно 50 лв., а един семестър струва средно 1150 лв.

От 5% до 15% по-високи такси за кандидатстване и обучение ще плащат студентите в 16 държавни висши училища през академичната 2022/23 г., съобщават от МОН, след като вчера кабинетът утвърди таксите за догодина. Увеличението е основно за специалностите от професионални направления педагогически науки, социални, стопански и правни науки и изкуства.

Както "Сега" писа, най-много се повишава цената на обучението по педагогика в редовна бакалавърска степен в университет "Ас. Златаров" в Бургас - от 600 на 800 лв., което е 33% скок. Във Великотърновския у-т тази специалност поскъпва за редовните студенти в първи и втори курс от 600 на 660 лв., а в 3-4 курс - от 550 на 660 лв. В Югозападния у-т педагогика на обучението по вече ще се учи срещу 1020 лв. (редовен и задочен бакалавър), вместо за 750 лв. както досега, или с 36 на сто повече. В Русенския у-т пък кандидатите за учители ще плащат на година по 690 лв., което е с 50 лв. повече от сегашната такса.

Обучението по медицина поскъпва и в 4-те вуза, които я предлагат, но само за определена категория студенти. В същото време Медицинският университет в Пловдив намалява таксите за студентите от професионално направление "Обществено здраве" в задочна форма на обучение (магистри след бакалавър) - от 1200 на 800 лв.

10 държавни висши училища вдигат таксите за докторанти с 5% до 60% (от 50 до 530 лева), показват данните на МОН. Във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" повишението е с 60% само за професионално направление религия и теология, където докторантите ще плащат 440 лв. повече - годишните им такси се повишават от 740 на 1180 лв.

Сумата за педагогика на обучението по в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив се увеличава от 1050 лв. на 1230 лв. за бакалаври първи и втори курс, за трети курс - от 577 на 1230 лв., а за 4 курс остава 577 лв. За докторанти скокът в цената на редовното обучение е 530 лв. - от 1470 на 2000 лв.

При други 16 държавни висши училища таксите за студенти не се променят. Както и досега ще плащат докторантите в 23 държавни висши училища и в Българската академия на науките. Таксата за кандидатстване в БАН и научните организации остава 30 лв., а средната такса за обучение на докторанти е 460 лв.

Кандидат-студентите в държавните висши училища плащат средно 50 лв., а един семестър струва средно 1150 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Асист
    А какво стана с въпроса за сливането на университетите? Нещо министеро се умълча милия, щото ректорите се оказаха много, ама много червени кат наш Ристю. Никито Денков каза, че капацитета на университетите е два пъти по-голям от завършващите среднисти, а сега кво стана - вместо да намалят броя на университетите, увеличават таксите на студентите и по този начин не само товарят финансово техните семейства в тази тежка ситуация, но и оставят да си живуркат ректорчета-феодалчета, уредените при тях семейства, роднини и приятели, немалко некадърни преподаватели с подарени им степени и хабилитации и един куп администрация - тунеядци. И как да очакваме децата ни да получат качествено висше образование като цялата система е прогнила, а вие господа управляващи дойдохте да я промените, т.е. да я провалите още повече.
  • 3
    3
    проф
    Той Селскостопанския институт пред закриване, те таксите му ще вдигат…
  • 4
    2
    русенец
    То в нашият "университет" би било по-справедливо да се плаща на тези, които са се излъгали да "учат" там. Но пък от друга страна половината завършващи средно са функционални идиоти според ЕС така, че е няма лошо в това, да има ВУЗ-ове и за тях. Някак си е по-престижно пицата да ти я достави инженер.
  • 6
    1
    Ами сега
    ПУЦ - Русенски хуниверситет как ще събира студенти?! Само да не са с двойки, от три нагоре - добре дошли, ха-кадемик Бюлуев ви е осигурил дипломите още с приемането. Ами той е много оправен, вервайте му, колко свои хора и семейства уреди, тъй де.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари