Променят мястото на хвърляне на богоявленския кръст в Русе

2
Само 10 юнака ще могат да скочат в река Дунав за кръста на Йордановден
Само 10 юнака ще могат да скочат в река Дунав за кръста на Йордановден Снимка: БГНЕС / архив

На 6 януари, понеделник, Йордановден, Русенската Митрополия и Община Русе организират традиционния Богоявленски водосвет.

Началото на литийното шествие ще бъде в 11 ч. пред Катедралния храм „Света Троица”, ще премине по ул. „Александровска“ и ул. „Славянска“ до Понтон №2, ситуиран до Морска администрация. Церемонията по хвърляне на кръста ще започне в 11:30 ч., съобщиха от общинската администрация.

Поздравително слово ще произнесе областният управител г-н Галин Григоров, като в чест на празника ще бъде строена и почетна рота под музикалния съпровод на Общински духов оркестър – Русе. Богоявленският водосвет ще бъде извършен от Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, който ще поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие.

Желаещите да влязат в надпревара за изваждане на кръста от река Дунав ще имат възможност да се запишат за участие същия ден в 10:30 ч., когато ще им бъде извършен медицински преглед на място. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност, удостоверяващ тяхното пълнолетие. Всички желаещи да скачат в ледените води, трябва да имат предвид, че от съображения за сигурност се налага ограничение на броя участници до 10 човека, затова е важно ентусиастите да се явят навреме за записване. Промяната на локацията на провеждане тази година се налага поради извършване на ремонтни дейности на кейовата стена.

По традиция, успелият да стигне пръв до богоявленския кръст, ще получи хавлия и парична награда, връчени му от кмета на Община Русе г-н Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота има много безсмислени неща. Например, реклама на ракия.

Харесай Дунавмост във Фейсбук