Промените в НПК са вече факт

1
13 членове на ВСС ще могат да освобождават главния прокурор
13 членове на ВСС ще могат да освобождават главния прокурор

13 членове на ВСС ще могат да освобождават главния прокурор

След като вчера министърът на правосъдието Крум Зарков подпечата указа на президента за обнародване на промените в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), днес те вече са публикувани в Държавен вестник.

Една от поправките касае механизма за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. С новите текстове ще са нужни поне 13 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, а не както досега - 17.

Вчера правосъдният министър Крум Зарков заяви, че всичко върви по абсолютно нормалната процедура.

Законопроектът беше приет с голямо мнозинство, каза Зарков и припомни, че влиза в сила от вторник.

Междувременно вече е насрочено заседание на пленума на ВСС за понеделник. Тогава се очаква да се решава по допустимостта по второто искане за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев.

На 26 май парламентът прие окончателно на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Предвижда се в случаите, когато е налице законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКС), за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари