Промениха енергийните класове на пералните

0
Енергиен клас от А до G, където А е най-високият клас. Старите А+, А++, А+++ и т.н. отпадат напълно. Една пералня със стар клас А+++ отговаря на най-много на C или D по новата система
Енергиен клас от А до G, където А е най-високият клас. Старите А+, А++, А+++ и т.н. отпадат напълно. Една пералня със стар клас А+++ отговаря на най-много на C или D по новата система

Защо се промениха те?

Етикетите за оценяване на енергийните класове на пералните и другите големи домакински уреди се промениха. От март 2021 г. етикетите се обозначават с нови, различни степени на класифициране, така че вече няма да видите пералня с енергиен клас А+++, например, информира NOVA.

На първо място, иновативните технологии дават възможност разходът на енергия при новите електроуреди да става все по-малък. В резултат на това старата система на класифициране (която съществува от 1994 г.) вече не е адекватна на новите топ рейтинги.

На второ място, Европейският съюз се ангажира да работи усилено срещу промените в климата в резултат от замърсяването, както и да ограничи потреблението на вода –  също сериозно екологично предизвикателство при съвременния начин на живот. Целта на ЕС е до 2050 г. да създаде неутрален климат и важна част от мерките за постигане на това са свързани с домакинските електроуреди.

Защо? Това е много просто. Пералнята харчи около 10% от общото потребление на вода в едно домакинство, както и около 166 KWh електричество на година (изчисленията са за пералня с вместимост 8 кг, клас А++, 220 цикъла на 40°С).

По предварителни изчисления новите енергийни класове и изисквания за пералните и сушилните ще спестяват 2,5 TWh електроенергия годишно (колкото потреблението на цяла Италия за 2021 г., например), ще намалят емисиите на парникови газове с 800 хил. тона и разхода на вода  – с 711 млн. куб. м.

Новият етикет за пералня

Новият етикет за пералня включва:

  • Енергиен клас от А до G, където А е най-високият клас. Старите А+, А++, А+++ и т.н. отпадат напълно. Една пералня със стар клас А+++ отговаря на най-много на C или D по новата система.
  • QR код, който можете да сканирате, за да получите по-подробна информация за конкретната пералня.
  • Информация за разхода на вода. По новите изисквания една пералня с капацитет от 5 кг може да използва максимум 8,3 литра вода на килограм пране, а машина с капацитет 13 кг – не повече от 4,6 литра на килограм пране.
  • Информацията за нивото на шума на пералнята и центрофугата.
  • Информация за продължителността на еталонния цикъл на пране на пералнята. Пълното зареждане на машина с 10 кг капацитет трябва да пере за най-много 4 ч, а най-често използваните перални –  за 6 кг пране, ще имат 2 ч и 36 мин максимален цикъл. В същото време всяка нова пералня трябва да има режим за еко пране с продължителност между 40 и 60 мин.
  • Информация за степента на сухота на дрехите след центрофугиране. Измерва се в класове от A до G, като А е най-високият клас.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари