Промени в Закона за горите предвиждат сеч при извънредни ситуации

1
Под изключителни случаи се имат предвид бедствия като пожар или наводнения
Под изключителни случаи се имат предвид бедствия като пожар или наводнения Снимка: Dunavmost / Архив

Под изключителни случаи се имат предвид бедствия като пожар или наводнения

Промени в Закона за горите бяха приети в края на януари. Част от тях предвиждат при извънредни ситуации, кметовете на общините да одобряват без разрешително, по тяхна преценка сеч в горите. Според някои еколози, промените са и в полза на ловния бизнеси.

Основните промени в Закона са свързани с регламентиране на ползването на дърва за огрев от местното население по отношение на горите в тяхната община. Увеличават се и глобите и санкциите от 2 до 10 пъти, обясни бившият заместник-министър на околната среда и водите и експерт в инициативата „Зелени закони“ Тома Белев, предаде БНР.

„Има и няколко промени, които са свързани с лова. Именно, че се дава възможност на министъра на земеделието да ограничава временно добива на дървесина с цел осигуряване спокойствие за дивеча. Също така се създават две нови ловни стопанства и се правят промени, свързани с условията и реда за одобряване на един нов за закона планов документ, каквото е план-извлечението, което променя предвижданията на горско-стопанските планове или програми, както и сечта при изключителни случаи“, поясни той.

Белев допълни, че сечите при изключителни случаи са били регламентирани в Наредба, която обаче е била оспорена пред съда. Поради тази причина се е наложило да се промени Законът. Под изключителни случаи се имат предвид бедствия като пожар или наводнения. „Когато не е възможно да се издаде Заповед или да се маркират дървета. В рамките на процедурите се стигна до едно прекалено огромно разширяване на това кога и кой може да сече, та се стигна до това, че всеки де факто можеше да сече както се иска и да го представи като превенция от пожар или наводнение, което също не беше добре. На второ четене в комисия се възприе междинен вариант, който все още ще трябва да се поясни чрез Наредбата за сеч. Според нас е прекалено широк и той, тъй като казва и „превантивни действия, обясни Белев. Според него превантивните действия не изискват бърза реакция, а такава, която да е добре обмислена.

Промените в Закона вече са обнародвани в Държавен вестник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари