"Прокурорите са крадци": Колко и какво струва свободата в специализираното правосъдие

2
Явор Златанов във втория епизод от интервюто за “Осемте джуджета”: Взех решение да избера живота си, вместо фирмата
Явор Златанов във втория епизод от интервюто за “Осемте джуджета”: Взех решение да избера живота си, вместо фирмата

Явор Златанов във втория епизод от интервюто за “Осемте джуджета”: Взех решение да избера живота си, вместо фирмата

"Разбирам, че животът ми зависи от прокурор в специализирана прокуратура. Защо е така? Каква е тази държава? Всеки един прокурор, който иска да те ограби и да ти вземе това, което си спестявал цял живот и да трябва животът ти да зависи от него. Трябва да избираш между живота си и това, което си заработил цял живот".

Това разказва Явор Златанов, бивш съсобственик в заводите "Изамет" и сина на другия собственик Илия Златанов пред Николай Стайков и Андрей Янкулов от "Антикорупционния фонд". Неговият разказ продължава от момента, в който през март 2020 година е арестуван повторно и заплашен да прехвърли дяловете си от семейната фирма "Изамет" на свързани с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, пише Дневник.

Вторият епизод от продължението на разследването "Осемте джуджета", Златанов разказва как е трябвало да даде 350 хиляди евро, предназначени за Петьо Еврото, за да може да бъде заведен на хемодиализа и впоследствие освободен от ареста. След акцията срещу него, започнала, когато Илия Златанов в опит да разреши спора със сина си за фирмата, се обръща към Петьо Петров, разследващите изземват 38 кг златни монети и инвеситиционно злато, плюс 17 000 евро. От сейфа на майка му, която също е била задържана, още 550 000 евро, от които 350 хил. били негови.

"Цялата работа е - освен да ми откраднат дяловете във фирмата и да ми откраднат фабриката, тези прокурори всъщност са едни крадци, чиято цел е да крадат каквото и както могат и не им пука от цената на човешкия живот", казва Явор Златанов. Той се обръща към главния прокурор, без да го назова по име:

"Господин главен прокурор "Как така се случва, че мои ценности, за които съм работил цял живот и не само аз - и баба ми, и дядо ми - всички тези ценности в един момент биват заграбени от прокурори от Специализираната прокуратура и биват откраднати от мен? Крайно време е да живеем в държава, където прокуратурата не краде от хората, а се грижи за хората. Къде са моите пари, които ми откраднахте и къде е моето злато и моите ценности, които откраднаха вашите прокурори от Специализираната прокуратура?"

Преди повече от година Антикорупционният фонд в поредица от няколко епизода разказа как в опит да разреши спор за активите на групата дружества "Изамет" в своя полза Илия Златанов се обръща за съдействие към Петьо Еврото. Според неговите твърдения на среща в ресторант "Осемте джуджета" Петров му обещава бърза намеса на прокуратурата в негова полза.

Скоро след това Явор Златанов, майка му и сестра му са задържани по дело на Специализираната прокуратура като част от организирана престъпна група. Явор Златанов прекарва няколко месеца в ареста, през които здравословното му състояние се влошава рязко и се налага единият му бъбрек да бъде премахнат, а той да е постоянно на хемодиализа. В крайна сметка и Илия Златанов се оказва също принуден да прехвърли дяловете си във фирмата на хора, близки до Петьо Петров - конкретно на 24-годишния Кристиян Христов. Илия Златанов е в чужбина, а синът му Явор много често в интервюто го включва в организираната престъпна група на Петьо Петров.

Вписването на новия собственик обаче засега е спряно от Търговския регистър. Заводите "Изамет" обаче се пазят от гардове на "Делта гард", които не позволяват "старите собственици" да влязат, разказва още Златанов. Година и половина по-късно срещу него има образувани две досъдебни производства (едното за група за рекет, а второто, че се е опитал да ощети едно от дружествата си), по което няма никакво движение.

В първата част на интервюто си Явор Златанов разказа още как е получавал заплахи от адвокат Десислава Коцева и как тя му казва, че докато Гешев е главен прокурор, той ще прави това, което групата около Петьо Еврото заповяда. Освен това в епизода, Златанов споделя как дъщеря му Бела - от първия брак с водещата Радост Драганова - му разказала, че майка ѝ й казала: "Искам да знаеш, че моето гадже е най-големият прокурор в България и скоро няма да пуснат баща ти." Златанов твърди, че приятелят на бившата му съпруга е бившият главен прокурор Сотир Цацаров. След излъчения епизод, Цацаров отрече това и обяви, че ще съди Антикорупционния фонд, Драганова също твърди, че не познава бившият главен прокурор.

Сделка в болница

Втората част от интервюто с него започва от момента, в който той е арестуван повторно на 16 март 2020 година.

По това време адвокат на Явор Златанов е Георги Стефанов от Варненската адвокатска колегия. Той му каза, че е получил указание от Петьо Петров - Петьо Еврото да му занесе сумата от 350 хиляди евро. "Иначе ти ще останеш там, където Петьо Еврото иска и не му пука дали имаш или нямаш нужда от хемодиализа".

Съпругата на Явор Златанов изтегля 200 хиляди евро от нейната сметка и ги дава на адвоката. По-късно същият ден той е закаран на хемодиализа в болницата. След това той е върнат в ареста, където "поне по 100 хлебарки те лазят, 50 дървеници те ядат".

След два дни, докато отново е на хемодиализа, адвокатът му Георги Стефанов му казва, че е издействал да даде остатъка от 150 хиляди евро и да прехвърли дяловете на фирмите до преди гледането на мерките за неотклонение. (Впоследствие Явор Златанов разбира, че най-вероятно адвокатът е заделил за себе си 200 хиляди евро и само 150 хиляди са били за Еврото)

"Иначе със сигурност щели да ме жертват мене и да бъда за назидание за всички останали. И за пример. След като знаех по какъв път съм минал и след като бях видял вече на какво са способни тези хора и как за тях, за тях е важно само да крадат, да заграбват, да манипулират човешкото, общественото мнение и да правят това, което си искат...взех решение да избера живота си, вместо фирмата, и вместо фабриката, и вместо парите, които бях заделил", разказва още Златанов.

След два дни, отново след приключване на хемодиализата в болница "Лозенец", директорът на отделението му каза, че ще остане още няколко часа за изследвания. Впоследствие в присъствието на охранители, жената на Петьо Еврото - Любена Петрова (бел. ред. която Явор Златанов нарича актриса), която по думите на Златанов е командвала дори лекарите, директорът на ареста на улица "Векилски", нотариус и адвокати започва подписването на документите за прехвърлянето на дяловете. Там е и съдружникът на Явор Златанов и негов баща - Илия Златанов. Фирмите са прехвърлени на 24-годишният Кристиян Христов.

Докато са в болницата припомнят на Златанов и жена му, че за да бъде освободен трябват още 150 хиляди евро. Затова и сред подписаните в болницата документи е и пълномощно за съпругата на Явор Златанов да изтегли пари от неговата сметка.

Във вторник, 24 март 2020 година, Апелативният специализиран съд (в който по думите на Явор Златанов е пълен с хора, които правят, това което им казва Петьо Петров) променят мярката за неотклонение от арест в домашен арест. Няколко месеца по-късно, мярката му е изменена в парична гаранция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари