Прокуратурата се отказа от дела срещу лекари за всяване на паника

1
Държавното обвинение разследваше пловдивски медици заради публично предупреждение
Държавното обвинение разследваше пловдивски медици заради публично предупреждение Снимка: Дарик

Държавното обвинение изненадващо прекрати досъдебното производство, което образува в средата на март срещу двама лекари от местната болница "Св.Мина" за създаване на паника чрез подаване на невярна информация.

Това съобщи прокурор Атанас Илиев от Районната прокуратура в Пловдив, цитиран от вестник "Сега".

Разследването срещу двамата медици - завеждащият кардиологичното отделение Цветан Деведжиев и дежурният нощна смяна д-р Румен Стоилов, се водеше от икономическа полиция. На 17 март двамата излязоха с открито писмо, в което предупреждават, че болница "Св. Мина" няма готовност да приема болни от коронавирус. Лекарите се оплакаха от липса на всякакви предпазни средства - маски, респиратори и дори престилки, тампони и калцуни. И разкриха, че част от персонала е напуснал поради тази причина. Това провокира държавното обвинение да образува досъдебно производство.

Болницата, в която работят, обаче е влязла в полезрението на прокуратурата няколко дни по-рано. Причината е починала 84-годишна жена, за която се твърдеше, че е издъхнала от коронавирус. По този повод Окръжната прокуратура в Пловдив започна разследване за причиняване на смърт по непредпазливост в резултат на лоша организация. По случая са дали показания и двамата лекари Деведжиев и Стоилов. "Нас ни предупредиха, че сме разпитвани като свидетели", обясни д-р Стоилов.

По негови думи в прокуратурата е била извикана и областната управителка на Пловдив Дани Каназирева. Три дни по-късно медиците били извикани в районното полицейско управление, където са подписали предупредителен протокол по закона за МВР. 

ПРЕСЛЕДВАНЕ

От началото на извънредното положение прокуратурата няколко пъти официално оповести, че е повдигнала обвинение за изказвания, които всяват паника в условията на епидемия. В Наказателния кодекс пише, че "който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години". По тежкият състав на това престъпление - ако са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Преди дни държавното обвинение атакува шефът на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Според прокуратурата тя е направила неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти в интервю за БНТ и БНР. Спрямо Стоименова е взета мярка за  „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв.

Прокуратурата атакува и лидера на партия "Атака" Волен Сидеров заради призив да се нарушат мерките, препоръчани от шефа на крисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, и хората да отидат на църква на Великден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари