Прокуратурата с подробности за задържания боклук във Варна

0
25 контейнера с незаконен боклук от Италия са задържани на пристанище "Варна - Запад"
25 контейнера с незаконен боклук от Италия са задържани на пристанище "Варна - Запад"

25 контейнера с незаконен боклук от Италия са задържани на пристанище "Варна - Запад".

Това съобщи на брифинг наблюдаващия разследването по случая районен прокурор Невена Илиева. Сигналът е подаден на 16 януари до Районна прокуратура-Варна за незаконно управление на отпадъци на територията на пристанище "Варна - Запад".

Невена Илиева заяви, че товарът е пристигнал на варненското пристанище на 9 октомври 2019 година от италианския град Салермо. За получател на товара в документите е посочена фирма "Блацион" ООД със седалище София.

Собственици на фирмата са македонският гражданин Блаже Игнатов, който е съдружник с двама италиански граждани, а така също за съдружник е вписана и фирма "Юпитер Секюрити". Към момента те не са разпитани. Изпращач на товара е италианската фирма "Дентиче Панталеоне", със седалище град Авелино. Фирмата получател е посочила като предмет на дейност - събиране и търговия с битови отпадъци. Към момента предстои да се установи и дали има разрешително за извършване на този тип дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за този тип отпадъци.

Според декларираната информация в контейнерите е трябвало да има само пластмаса и каучук, но при първоначалния оглед е установено, че в него се съдържат и друг тип отпадъци като стъкло, дърво и текстил.

Наблюдаващия прокурор Невена Илиева посочи, че проверката е била направена след като митническите служители установили, че е изтекъл 90-дневния срок, в който товарът е трябвало да бъде внесен, обмитен или да се реекспортира. Ако се установят сериозни нарушения една от възможностите е отпадъкът да бъде реекспортиран обратно до Италия.

На място при проверката е имало представители на прокуратурата, РИОСВ и МВР.

По случая е образувано досъдебно производство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари