Прокуратурата още търси българска следа във взрива на Кримския мост

0
Проверката не е прекратена, но няма и досъдебно производство, съобщават от държавното обвинение
Проверката не е прекратена, но няма и досъдебно производство, съобщават от държавното обвинение Снимка: AFP

Проверката не е прекратена, но няма и досъдебно производство, съобщават от държавното обвинение

Проверката на държавното обвинение за т.нар. "българска следа" във взрива на Кримския мост над Керченския проток все още продължава и не е прекратена, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова, цитирана от вестник "Сега".

В същото време обаче не е прераснала в досъдебно производство, което значи, че към момента разследващите не са установили данни за извършено престъпление.

Вестникът припомня, че мостът, който свързва анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край, беше взривен при неясни обстоятелства на 8 октомври. Ден след това шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Путин, че атаката е подготвена от украинските спецслужби с помощта на руски граждани и на чужди страни. Според руското разследване взривът е причинен от камион, който се е движил по маршрута - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе в началото на август, твърди ФСБ (Федералната служба за безопасност). В резултат на взрива са се запалили резервоарите с гориво на влака, който е преминавал по моста.

В информация на руските медии се споменава фирма "Балтекс Кепитъл", която била сключила договор за товара с украинска фирма в началото на август и товарът пристигнал в Русе. Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма "Тиваком".

След обвиненията на Кремъл последва реакция от страна на българското правителство. "Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност. Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут", обяви в официално съобщение правителственият пресцентър. Въпреки това служители на ГДБОП и Агенция "Митници" иззеха документи и видеозаписи от държавната компания "Свободна зона - Русе" в издирване на товара, посочен от Кремъл. Софийската градска прокуратура пък се самосезира и започна проверка, която възложи на МВР и ДАНС. Почти 3 седмици по-късно тази проверка нито е приключила, нито е образувано досъдебно производство.

Веднага след атентата в Русия бяха задържани осем души, които според ФСБ са замесени във взривяването на Кримския мост. Петима от тях са руски граждани, а останалите трима на Украйна и Армения. Впоследствие броят на задържаните се увеличи с още трима, след като Басманният районен съд на Москва нареди ареста на Александър Генадиевич Билин, който е свързан с компанията, която е трябвало да получи товара в Крим, Дмитрий Викторович Тяжелих и Олег Александрович Антипов, който е свързан с фирмата " ТЕК-34", чиито контакти са посочени в обявата, на която е отговорил загиналият шофьор на камиона. Установено било още, че компанията Лидер, която според ФСБ е посочена в митническите документи като получател на товара с експлозиви, е регистрирана от боксьора и ММА боец Юрий Овчинников. Освен това руският премиер Мишустин освободи Суханов, заместник-министър на транспорта, по негова молба. По-рано източници на РБК съобщиха, че Суханов ще подаде оставка заради експлозията на Кримския мост. Той отговаряше за проблемите със сигурността на транспорта.

Според официалната руска позиция инцидентът е терористична атака на украинските служби. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отрече страната му да е замесена във взрива. Освен българската прокуратура, която започна проверка по случая, Службата за национална сигурност на Армения образува наказателно дело за "съучастие в терористичната атака на Кримския мост". „Нито един товар тротил, нито един камион или вагон с други експлозиви не е преминавал митническата граница. Ако някой твърди, че камионът все пак е преминал държавната граница, ще започне разследване и ще бъде потърсена отговорност на извършителите. Не мисля, че трябва да се оправдавам“, каза заместник-министърът на финансите на Грузия Георги Какауридзе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари