Прокуратурата: Къщата за гости на Манолев - без нито един истински документ за 6 години

0
Бившият зам.-министър е обвиняем за престъпление срещу финансовите интереси на ЕС в съучастие с дъщерята на детегледачката на семейството
Бившият зам.-министър е обвиняем за престъпление срещу финансовите интереси на ЕС в съучастие с дъщерята на детегледачката на семейството Снимка: Биволъ

Разследването се движи с интензивни темпове, доказателствата са еднозначни и в подкрепа на обвинителната ни теза към Александър Манолев.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред журналисти във връзка с обвиненията на Александър Манолев и Ана Димитрова, предаде репортер Агенция „Фокус“ .

Арнаудова обясни, че Манолев и Димитрова са отказали да дават обяснения и допълни, че това е тяхно право. „Отказал е Манолев да му бъде направена криминалистическа регистрация. Отказал е да попълни, каквато иначе декларация всички обвиняеми лица попълват, за имотно състояние. Помолил е да направи справка и едва тогава да я попълни. Прокуратурата междувременно е събрала необходимите документи и информация. Изискали сме и сме получили справка от имотния и от търговския регистър“, уточни още прокурорът. „Към този момент е изготвена частична експертиза на подписи и почерк на част от документите. В голяма част от документите, които са били прегледани от вещите лица, подписът не е положен от Ана Димитрова“, допълни Арнаудова.

По думите ѝ в деня, в който прокуратурата е обявила начало на проверката, в Община Сандански са постъпили общо 20 справки-декларации за имота за три поредни години. „Изготвили сме там експертиза – нито една от 20-те справки-декларации не е подписана от Ана Димитрова“, заяви тя. В същия ден е платен и данъкът за къщата за гости за целия период от 2013 г. насам, когато е регистрирана фирмата.

От Общината не получаваме съдействие. Длъжностните лица в тази Община не съдействат на разследването, изразяващо се основно в неспомняне на това кой е донесъл справката – декларация, включително кой е платил данъка. Окръжната прокуратура изиска веднага цялото видеонаблюдение, което е било осъществено от общината. Отговорът, който получи Окръжната прокуратура е, че за видеонаблюдението отговаря едно единствено лице, което не е на работа, така че ако обичаме да изискаме дисковете и записите след 30 април“, допълни Арнаудова. Тя посочи, че след такъв отговор от страна на Общината веднага е изпратен екип на място, който е поискал да изземе тези видеозаписи и тогава прокуратурата е получила съдействието на Общината и служителите са предали доброволно записа. Арнаудова допълни, че ако се наложи пак ще влязат в Пбщината дори и при тяхна съпротива.

По думите ѝ подадените документи за отпускането на средствата от ЕС целят да се създаде вид на търговец, че развива земеделска и туристическа дейност, но нито едно от обстоятелствата не отговаря на истината. На въпрос дали в продължение на години са готвени, Арнаудова посочи, че това е било дълъг процес. „Започнало е още от 2013 г., когато се регистрира едноличният търговец. Документът, който е послужил като едно от основанията, за да се отпусне такова финансиране, е сключеният договор за наем на лозови насаждения, като Александър Манолев е предоставил 9,7 дка лозови насаждения на Ана Димитрова. Самата Ана Димитрова, когато беше разпитвана като свидетел, заяви, че дори не знае точно как се отглеждат лозовите насаждения. Споменава името на човек, когото иначе не познава, но той се грижел за това. Всички тези доказателства, които в момента ние събираме, сочат на категоричен извод, че действителното намерение, дейност всъщност е задоволяване на лични нужди на Александър Манолев“, допълни още Арнаудова. По думите ѝ не е открит дневника и регистъра за гости. „Призовавам всички, които са посетили тази къща, да дойдат и да бъдат разпитани. Информацията, с която разполагаме и обемът от доказателства към този момент, сочат, че тази къща е била използвана единствено и само от Александър Манолев и неговото семейство“, обясни още говорителят на главния прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари