Прокуратурата: Няма да спрем с Нено Димов

0
Обръщам внимание, че продължават да се събират доказателства и най-вероятно ще има привлечени към наказателна отговорност и други длъжности лица не само от МОСВ, заяви наблюдаващият прокурор
Обръщам внимание, че продължават да се събират доказателства и най-вероятно ще има привлечени към наказателна отговорност и други длъжности лица не само от МОСВ, заяви наблюдаващият прокурор Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста министъра в оставка Нено Димов.

Определението не е окончателно и апелативният спецсъд ще се произнесе за свободата на обвинения в безстопанственост министър в оставка на 16 януари.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев аргументира искането си за най-тежката мярка за неотклонение с "изключително високата обществена опасност" на извършеното престъпление. "Аз съм изпълнявал съвестно правомощията си", каза в залата Димов.

Съдия Цветан Колев се съгласи с прокуратурата, че макар и в оставка, ако бъде на свобода, Димов може да повлияе на своите доскорошни подчинени, да укрие документи или да манипулира техните показания, които са дали досега, предаде БНР. Магистратите смятат, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност на Димов към престъплението, за което е обвинен - умишлена безстопанственост, довела Перник до водна криза. Спецсъдът обясни, че проблемът с липсата на вода в Перник е обществено значим и разследващите органи трябва да бъдат оставени спокойно да намерят всички отговорни за кризата в града.

Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че 23 месеца поред е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

Според Ина Лулчева - адвокат на Димов, той не може да попречи на разследването, тъй като прокуратурата вече притежава цялата документация, свързана с него. Тя твърди, че по делото липсват доказателства, че Димов е бил изрично уведомяван за проблем с водата на яз. "Студена". Въпреки че под графиците на язовирите стои подписът на министъра, пряка отговорност да следи състоянието на стратегическите язовири е имал зам-министър Красимир Живков, изтъкна Лулчева. Освен това, посочи тя, министърът само подписва графиците, а те се изготвят от административни структури и експерти. До септември 2019 г. в справките от ВиК-Перник е пишело, че няма проблем с нивата на "Студена" и че режимът е средно влажен. През октомври той вече става средно сух, а през ноември е сух режим и се стига вече и до водния режим, заяви тя.

"Да се търси наказателна отговорност за това, че си се съобразил с предложения, направени от компетентни лица, е доста прекалено“, подчерта Лулчева. "Наказателното право не познава формалната и обективна отговорност само, защото заемаш този пост. Никое длъжностно лице, особено на висока позиция, не може да носи наказателна отговорност за конкретни нарушения, които са допуснати, ако са допуснати, в дейността. В случая има министерство, създадено към министъра, за да подготвя неговите решения“, изтъкна адвокатът.

Ина Лулчева коментира, че Димов е обяснил пред следователите, че се е съобразявал с предложенията на компетентните органи, поради което счита, че дейността му е осъществявана законосъобразно. „За мен това определение е израз на една безпомощност, защото съдът каза, че той имал съпричастност, защото подписвал графиците, но графиците са за язовирите на цялата страна“, каза след заседанието Лулчева. Тя отбеляза и че съдът е заявил, че нямало приложени доказателства по делото, че Димов е делегирал правомощията на друг зам.-министър. „Тоест прехвърля доказателствената тежест на обвиняемия да доказва дали е виновен или не, след като всички писма по язовир „Студена“ и по всички язовири, които са приложени по делото са подписвани от зам.-министъра, който е ресорен за водите Красимир Живков и той е действал правомерно според мен“, заяви защитата пред журналисти. По думите й, ако съдът се интересуваше действително от това дали има обосновано предположение, или прокуратурата се интересуваше от истината, би следвало досега да е изяснила тези факти. „Нашето убеждение е, че прокуратурата не я интересува, оказа се, че и съдът не го интересува“, заяви Лулчева.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев счита, че определението на съда е правилно. „Обръщам внимание, че продължават да се събират доказателства и най-вероятно ще има привлечени към наказателна отговорност и други длъжности лица не само от МОСВ. На този етап доказателствата са били достатъчни за повдигане на обвинение на обвиняемия Нено Димов. Включително и днес, утре, и в понеделник продължават да се разпитват свидетели, да се събират писмени доказателства по делото“, заяви прокурорът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари