Прокуратурата: Има видими нарушения в депото за отпадъци в Плевен

0
На разпит са привикани четирима служители на РИОСВ, които са издавали протоколите, че в обекта всичко е законно
На разпит са привикани четирима служители на РИОСВ, които са издавали протоколите, че в обекта всичко е законно Видео: bTV

Има видими нарушения при съхранението на боклука в депото за отпадъци в Плевен, където вчера нахлуха полиция и прокуратура.

Това обяви окръжният прокурор на Плевен, цитиран от bTV. А премиерът разкри, че предстоят още подобни акции.

На разпит са привикани четирима служители на Регионалната инспекция по околна среда и води, които са издавали протоколите, че в обекта всичко е законно. Още през октомври от РИОСВПлевен съобщиха, че обектът и дейностите му са напълно изрядни. Преди дни обаче от прокуратурата установяват друго.

Видимо са нарушени изискванията по съхранение на отпадъци. Отпадъкът не е пакетиран, намира се в разпръснато състояние. Няма ток и вода в обекта, няма машини за преработка на отпадъка”, заяви окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.

Тепърва ще се изяснява защо в констатациите на РИОСВ това не е отразено, заявиха от прокуратурата.

Имам сведение и за още едно разрешение за опасни отпадъци и искаме да устновим характера и на това разрешение”, разкри Савова.

От РИОСВПлевен съобщават, че през миналата година са извършили три проверки на обекта, в които е констатирано изпълнение на заложените в регистрацията дейности по сортиране и рециклиране на неопасни отпадъци.

Екипът ни не успя да открие началника на инспекцията на работното му място. Габриел Савов не отговори и на телефонните ни позвънявания.

Кметът на Плевен Георг Спартански пък успоки, че този боклук не се изгаря в Тец-а на града.

Второто, което искам да разсея като възможна спекулация е, че тези отпадъци се карат на депото за преработка на отпадъци, няма такова нещо”, каза Спартански.

Площадката за отпадъци в Плевен е началото на мащабна операция на прокуратурата и МВР, разкри министър-председателят.

Поне още на 7 места се подготвят, така че всеки, който си мисли, че може да си прави някаква далавера за сметка на държавата, ще си получи своите санкции. Знам повече, отколкото казвам, тъй като МВР и ДАНС бяха водещи, но сега вече ги подхванала и прокуратурата и няма отърване”, заяви Бойко Борисов.

Премиерът не изключи възможността наказателна отговорност да бъде търсена и от държавни служители. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари