Прокуратурата е запорирала 14 милиона евро на фирми около "Джи Пи Груп"

0
Действията са срещи фирми и търговци, разследвани за злоупотреба с евросредства
Действията са срещи фирми и търговци, разследвани за злоупотреба с евросредства Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около строителната фирма "Джи пи Груп" във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване не евросредства.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медии, след като взе участие в съвещание с полицията в Русе, която инспектира докъде е стигнала с разследването на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова.

Той обясни, че проверката на прокуратурата е прераснала в досъдебно производство, но обемът на работа е голям и разследването по случая продължава, предаде "Дневник".

В средата на септември Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверка на публикация в "Биволъ", във връзка с която двама журналисти - български и румънски, бяха задържани край Радомир, докато работят по разследване за корупционни практики на "Джи Пи Груп".

Сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор и от вицепремиера Томислав Дончев. Прокуратурата тогава уточни, че двата сигнала са обединени.

Запорът на 14-те милиона евро е наложен, след като прокуратурата е упражнила правомощията си по закона за мерките срещу изпирането на пари, увери днес главният прокурор. В рамките на разследването се проверяват всички физически и юридически лица, посочени в сигнала на прокуратурата, без значение дали са търговци, или неправителствени организации.

Виктория Маринова бе изнасилена и убита по особено жесток начин в Русе. Тя е била административен директор и телевизионна водеща в местната телевизия TVN. Последното ѝ предаване е включвало интервю с журналистите Димитър Стоянов от "Бивол" и Атила Биро от RISE Project Romania, арестувани докато водят разследване за корупция при разпределението на средства за европроекти от "Джи Пи груп". Именно това породи спекулации дали убийството не е свързано с работата ѝ. Засега от полицията казват, че разглеждат всички версии. Задържан все още няма.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари