КПКОНПИ иска да отнеме над два милиона лева от Атанас Бобоков

1
Софийският районен съд наложи запор върху дружествени дялове на две фирми на бизнесмена
Софийският районен съд наложи запор върху дружествени дялове на две фирми на бизнесмена Снимка: БГНЕС

Братята Пламен и Атанас Бобокови са обвиняеми от 2020 г., но вече 3 години прокуратурата не успява да внесе читав обвинителен акт в съда

Софийският районен съд наложи запор върху дружествени дялове на две фирми на бизнесмена Атанас Бобоков като обезпечение на бъдещи искове за отнемане на имущество до 2 494 740 лв. От определението на съда става ясно, че е по молба на антикорупционната комисия КПКОНПИ, пише Сега.

По-големият запор е върху дружеството "Торлашка среща" ЕООД, на което 175 000 лв. от капитала са запорирани. В него са апортирани над 50 дка земя във видинското село Репляна и голяма ловна хижа. Освен това е регистрирано като земеделски производител на фуражи. Другият запор е върху част от фирмата "Монбат еко проджектс", чийто капитал е 1000 лв. 30% от него се притежават от италианеца Паоло Поффери.

Братята Пламен и Атанас Бобокови са обвиняеми от 2020 г. по дело на прокуратурата за злоупотреби при депонирането на отпадъци. Вече 3 г. обаче прокуратурата не успява да внесе читав обвинителен акт в съда, който няколко пъти връщаше делото за отстраняване на съществени нарушения. Последният е от 17 декември, когато Апелативният съд в София реши, че има "неясноти и нарушения във внесения обвинителен акт, които пречат на защитата на подсъдимите". Все пак прокуратурата постигна три условни присъди по делото "Боклукгейт" Това се случи, след като държавното обвинение успя в досъдебна фаза да договори споразумения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов, които признаха вината си през Специализирания наказателен съд.

Габриел Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма "Феникс" в Плевен, на която преди време МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Айгюн Еминов пък е собственик на въпросното дружество "Феникс" от 2019 г. Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" на братя Бобокови.

Прокуратурата отчете провал и по второто дело срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти - върхове на стрели и копия.

Окръжният съд в Русе го оправда и вдигна обезпеченията, наложени заради делото върху цялото имущество на бизнесмена. Срещу Пламен Бобоков имаше и трето дело за престъпен сговор с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, което обаче през феруари беше прекратено.

"Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците", коментира тогава адвокатът на Бобоков Ина Лулчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    ...
    Шибани мошеници, Пирговски ! Два с един няма читави там. Бракониери за лов, риболов и мошеници.
  • 15
    5
    мм
    И с тези измекяри правещи се на почтени бизнесмени ,комунистически схеми този хубавец от сервитиор в Америка изведнъж компании заводи Ало БКП кого лъжете че поне да си мълчат
  • 9
    4
    хмЛ
    Откъдето дошли..., там и отишли!
  • 6
    3
    ДжабаДаХат
    Бобоков, ето къде ще отидат конфискуваните ти активи, пари и имоти - в ръчичките на тези четирима угоени тулупа. Тея говеда заграбиха и глътнаха банката на Цецо-мустака. Сега ще заграбят и твоите пари и активи по същата схема https://i.postimg.cc/3wkrSX5z/342185377-191965127028013-215686297845648245-n.jpg
  • 16
    2
    плюс-минус
    Два милиона лева? Муха го ухапала.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари