Прокуратурата е все по-изнервена

1
Всяка критична информация срещу Иван Гешев и приближените му възпламенява гнева на прокуратурата
Всяка критична информация срещу Иван Гешев и приближените му възпламенява гнева на прокуратурата Снимка: Велко Ангелов / Капитал

Всяка критична информация срещу Иван Гешев и приближените му възпламенява гнева на прокуратурата.

В един ден, с дребно времево разминаване, Прокурорската колегия на ВСС и ръководството на прокуратурата излязоха със становища, в които се възмущават от медийните критики срещу Гешев. Регионални колегии масово са активирани да пишат декларации в защита, пише вестник Дума.

По-малко от 24 часа след като в."Сега" публикува статия с критики към внезапното кариерно израстване на новия шеф на Спецпрокуратурата Франтишек Петров ръководството на държавното обвинение я определи като "част от целенасочени атаки в определени медии срещу прокурори, следователи и съдебни служители". Становището засяга и статия на "Капитал" за единствения кандидат за главен прокурор.

От прокуратурата се впускат да чистят имиджа на Гешев и Петров, на прокурорката Силвия Соколова и на шефката на отдел "Антитероризъм" в спецпрокуратурата Евгения Станкова, която "блесна" с прозрението, че хакери са пробили системата на пръскачките пред парламента, с което искали да дестабилизират държавата. "Публикуването на необективна информация в публичното пространство цели персоналното компрометиране на определени магистрати. Освен това чрез създаването на внушения относно техните лични и професионални качества се цели формиране на недоверие у гражданите към съдебната власт и конкретно към прокуратурата. Особено тревожен е утвърденият в определени медии подход за засягане на личната сфера на магистрати, на изнасяне на невярна информация за техни близки и роднини като средство за компрометиране и създаване на съмнения и внушения, съответни на редакционната политика и интересите на собствениците на тези издания", пише ръководството на прокуратурата. То предлага на Прокурорската колегия във ВСС "да вземе решение за начина на реакция на посочените медийни публикации, касаещи конкретни прокурори".

Колегията обаче вече беше излязла с позиция, която може да е следствие от загрижеността към доброто име на Гешев, която ден по-рано изрази Асоциацията на прокурорите. Прокурорите във ВСС също са обезпокоени от негативната медийна кампания срещу фаворита на властта за шеф на държавното обвинение. Те се оплакват от "тенденциозните и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име, професионалния авторитет и независимостта на прокурори и следователи". Според тях целта била да се дискредитира прокурорската институция. Прокурорската колегия на ВСС призовава обществото и медиите за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор, завършва текстът. 

Източник: вестник Дума
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари