Прокуратурата е против специален прокурор, който да разследва Иван Гешев

0
Нямало нужда от специален прокурор, който да разследва главния прокурор
Нямало нужда от специален прокурор, който да разследва главния прокурор Снимка: Dunavmost / Архив

Нямало нужда от специален прокурор, който да разследва главния прокурор

Такова становище е депозирано до правната комисия на Народното събрание от името на държавното обвинение във вторник, съобщи Свободна Европа.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на “прокурор по разследването срещу главния прокурор”, не са необходими, гласи част от документът. Той е подписан от заместник-главния прокурор Даниела Машева.

В началото на декември управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" предложиха законови промени, с които се създава фигура на специален обвинител, който да разследва главния прокурор. Според идеите им той би следвало да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), с мандат от 7 години, по предложение на поне шестима членове на Прокурорската колегия. Актовете му не подлежат на вътрешен инстанционен контрол в прокуратурата и обвинител №1 не може упражнява надзор и ръководство над него. Делата срещу главния прокурор трябва да са подсъдни на Специализирания наказателен съд, гласят още внесените законови поправки.

В становище по законопроекта Даниела Машева застъпва тезата, че и в момента няма пречки за провеждане на разследване срещу главния прокурор от всеки компетентен прокурор, при наличието на достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление от общ характер. Машева се позовава на решението на Конституционния съд (КС) от юли 2020 г. по въпроса за надзора за законност и методическото ръководство на главния прокурор.

Тълкуванието на КС беше, че всеки редови прокурор има правомощията да разследва висшия си ръководител, ако има данни за извършено от него престъпление.

В становището на държавното обвинение се изтъква, че все пак законодателят ще прецени дали да въведе новата фигура на прокурор по разследването срещу главния прокурор и ако реши да го направи, прокуратурата ще организира дейността си изцяло в съответствие с новите нормативни положения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари