Прокуратурата е пренебрегнала десетки документи за Пеевски в делото "КТБ"

0
Става дума за документи, различни от кредитите, отпуснати на официалните медии, собственост на семейството на депутата
Става дума за документи, различни от кредитите, отпуснати на официалните медии, собственост на семейството на депутата

В делото за фалита на КТБ има десетки документи, които свързват депутата от ДПС Делян Пеевски със затворената банка, съобщи в сряда Фондация "Антикорупционен фонд".

Става дума за документи, различни от кредитите, отпуснати на официалните медии, собственост на семейството на депутата. Те не са били разследвани от прокуратурата, пише Радио Свободна Европа.

В сряда фондацията разпространи втора част от своето видеоразследване, чийто автор е Николай Стайков. Вторият епизод е озаглавен "Инициалите Д.П." и е достъпен онлайн.

Стайков е попаднал на писма, записки и работни документи на ръководството на КТБ, в които се говори не само за официалните кредити на семейството на Пеевски, но и за задължения, записани на името на "фирмите на семейството", "фирмите на фамилията" или "фирмите на ДП". Това е списък от над 20 фирми, които са получавали атрактивни обществени поръчки и които са били наблюдавани отблизо от ръководството на КТБ в последните седмици преди затварянето на банката.

Прави впечатление, че по време на досъдебното производство действията на прокуратурата са били насочени само към първото ниво кредитополучатели. Почти не са проверявани и действителните бенефициенти на отпуснатите пари, казват от фондацията.

От разследването става още ясно, че обвиненият в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов е единственият споменал името на Делян Пеевски по време на разпитите по делото за източването на банката. Никой друг от 400-те разпитвани по случая не го е направил. В свидетелствата си Малинов разказва за среща между него, депутата от ДПС и Цветан Василев.

"Имали сме тристранна среща с Цветан Василев и Делян Пеевски, на която се разбрахме, че си сътрудничим и няма да си създаваме проблеми", казва Малинов. Според Антикорупционния фонд делото за шпионаж срещу него е образувано на база на документи, отделени от голямото разследване за фалита на КТБ.

През септември срещу Малинов бе повдигнато обвинение за шпионаж в полза на две руски организации. От изказвания на главния прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев стана ясно, че Малинов е заподозрян в събирането на данни срещу заплащане. В началото на тази седмица той получи държавна награда от руския президент Владимир Путин, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че продължаване на преследването срещу Малинов „би имало много пагубни последствия“.

Корпоративна търговска банка, която беше четвъртата банка в страната по размер на активите, фалира на 6 ноември 2014 г. Делото беше поверено на Иван Гешев, който неотдавна беше избран за главен прокурор.

Въпреки твърденията на наблюдаващия прокурор по делото Гешев, че в разследваната от прокуратурата схема на кредитиране - определена като престъпна - няма никакви документи, които да свързват депутата Пеевски и негови фирми с КТБ, документите по делото показват друго, казва Николай Стайков.

„Разследването ни повдига редица сериозни въпроси: за работата на прокуратурата, за банковата система, за връзки между политици, висши чиновници и представители на крупния бизнес,“ казва Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари