Прокуратурата е прекратила над 60 000 дела за половин година

1
Не е ясно колко от тези дела са прекратени по давност и колко са мотани дълго, за да изтече давността
Не е ясно колко от тези дела са прекратени по давност и колко са мотани дълго, за да изтече давността

Това сочат данните в доклада на държавното обвинение за периода януари-юни

60 953 досъдебни производства са прекратени от прокуратурата за първите 6 месеца на годината. Това сочат данните в доклада на държавното обвинение за периода януари-юни, съобщава "Сега".

В документа не се прави разграничение колко от тези дела са прекратени по давност, т.е. има престъпление, но то ще остане ненаказано, защото извършителят е останал неразкрит, или делото е мотано достатъчно дълго, за да изтече давността. НПК регламентира и други основания за прекратяване - например, ако деянието не е престъпление, ако деецът е невменяем или пък е починал и т.н.

Данните за прекратените по давност дела обичайно присъстват в годишните доклади. Събирайки данните от тях излиза, че от 2008 г. до 2022 г. вкл. по давност са прекратени близо 1 100 000 (един милион и сто хиляди) дела.

Според Наказателния кодекс наказателното преследване се изключва, когато е изтекла т. нар. абсолютна давност. Тя зависи от престъплението. Най голямата е 52 г. и половина - за убийство на две или повече лица. За престъпления, които се наказват с доживотен затвор без замяна, тя е 30 г. За деянията, които се наказват с повече от 10 г., е 22 г. и половина, а за тези с повече от 3 г. - 15 г. За престъпленията, за които се предвижда повече от година лишаване от свобода, абсолютната давност е 7 г. и половина, а за всички останали - 3 г.

Масовото прекратяване на дела по давност започна през 2006 г., след като Борис Велчев стана главен прокурор и разпореди ревизия на спрените производства. Така се оказа, че много обвинители години наред са трупали папки, по които не е работено.

"Причините за прекратяване на делата по давност са както обективни, така и субективни. Налице са многобройни и разнопосочни законодателни промени след 1989 г., от една страна. От друга - проявено е бездействие от разследващи и оперативно-издирвателни органи и прокурори", пише в един от старите доклади на държавното обвинение. В него се признава още, че до 2006 г. "административните ръководители от всички нива на прокуратурата и на разследващите органи не са упражнили ефективен контрол за предотвратяване на опасността от прекратяване на делата поради изтекла давност".

ОЩЕ ЧИСЛА

Данните за първата половина на годината сочат още, че има 14 300 дела, които са спрени, защото не е разкрит извършителят на престъплението.

За този период прокуратурата е успяла да сключи 5088 споразумения с 5360 души. Това означава, че тези 5360 обвиняеми са се признали за виновни и са се съгласили да изтърпят някакво наказание. Обичайно така се постигат по-ниски присъди, но пък процедурата е бърза и приключва само на една инстанция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Мунчо
    А по колко сигнали ПроКУРатурата е отказала неправомерно да образува досъдебни производства? Вярно е, че много от тези сигнали не могат да доведат до образуване на досъдебни производства, но има и много хвърлени в коша. Само 10% от отказите да са неоснователни, числото е внушително. Но за това не се говори. Сега НПК се промени, отказът може да се обжалва пред съд, но предполагам скоро това ще отпадне за да не се товарят съдиите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари