Прокуратурата до ЕП: Разпитахме Борисов по "Барселонагейт"

0
Разследването по случая не е приключило и в тази връзка е необходимо да се изчакат и резултатите от възложените одити на физически и юридически лица като информацията, поискана от компетентните органи в Кралство Испания
Разследването по случая не е приключило и в тази връзка е необходимо да се изчакат и резултатите от възложените одити на физически и юридически лица като информацията, поискана от компетентните органи в Кралство Испания

Спецпрокуратурата работи по казуса с къщата в Барселона и публикацията на испанския вестник “Ел Периодико”, която свързва премиера Бойко Борисов със случай на пране на пари. Това отговоря зам.главният прокурор Даниела Машева от името на началника си Иван Гешев на въпросите на евродепутатите от групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент

Въпросите бяха пратени на българските власти, след като в края август главният прокурор Иван Гешев и премиерът не уважиха поканата за изслушване в групата, а пратиха заместници.

“Обяснения са снети от лицата, посочени в сигнала (включително премиерът Бойко Борисов), възложени са данъчни ревизии и проверки на физически и юридически лица”, пише Машева по повод “Барселонагейт”.

И продължава: “Потърсено беше и съдействие от Великобритания и от Испания. Излезе и нова информация в “Ел Периодико” за продажбата на къщата. На 10 юли Испания отговори, че разследването там се води от органите на реда агенция Mossos D’Esquadra (автономна полиция на Каталуния) и специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност в Барселона. Разследването е класифицирано като “поверително”, поради което изискваната информация от България може да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори. На 22 юли в Испания е пратено името на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата в София. Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период, съдебните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските власти.”

Разследването по случая не е приключило и в тази връзка е необходимо да се изчакат и резултатите от възложените одити на физически и юридически лица като информацията, поискана от компетентните органи в Кралство Испания, завършва Машева.

Прокуратурата отговоря и за записите и снимките на Борисов, за които питат евродепутатите – че се чакат технически експертизи за установяване на автентичността на записа, които все още не са готови.

Държавното обвинение защитава и практиката си да разпространява доказателства по висящи дела, макар и много юристи да сочат, че това нарушава конституцията и законите. “Прокуратурата действа да осигури необходимата на гражданското общество информация от обществен интерес, включително чрез публикуване на материали по делата, при стриктно спазване на българското законодателство”, твърди заместничката на Гешев, цитирана от в. “Сега”.

Измиване на ръце

Към Гешев имаше въпрос дали има желание да коригира невярната информация, публикувана на сайта на прокуратурата, че изслушването в групата е било по негова инициатива. Прокуратурата се оправдава, че е станало неразбиране и виновни са чиновниците от пресслужбата й. “Най-вероятно с оглед на предишната кореспонденция, съдържаща принципни предложения за провеждане на работни срещи във връзка с върховенството на закона и постоянни двустранни комуникация, дирекцията неправилно е възприела срещата като продължение на нашата кореспонденция”, обяснява Машева.

Безпрецедентна работа

През последните две години прокуратурата работи безпрецедентно за най-новата българска история срещу престъпността и за налагането на върховенството на закона, пише в отговорите. Те бяха огласени от самата група.

Прокуратурата изтъква, че са образувани редица дела срещу голям брой висши държавни служители за корупционни престъпления, включително министри, зам.-министри, депутати, кметове на общини и областни управители. “Трябва да се отбележи, че за първи път от 1989 г. насам са повдигнати обвинения и съдът е наложил мярка за неотклонение задържане под стража на министър и заместник-министър от правителството”, пише в отговорите. За пример се дават министърът на околната среда Нено Димов (ВМРО) и Красимир Живков – заместник – министър на околна среда (ГЕРБ).

Отговорност се търси и от някои от най-богатите българи, чието имущество е придобито по престъпен начин и за които отдавна битува мнението, че са недосегаеми за правосъдието, пише в отговорите. И се изреждат Васил Божков, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков и банкерът Цветан Василев, който се укрива в Сърбия.

Прокуратурата твърди още, че е атакувана заради засегнатите икономически интереси, включително и от медиите. Твърди се, че има информация за връзките на гражданското движение БОЕЦ с Цветан Василев. Затова може да се “направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация са по принцип мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев”, сочи Машева.

“Също така беше установена връзка между олигарха Васил Божков, който се укрива в Обединените арабски емирства, и организацията на част от протестните действия, насочени към радикализация и оскверняване, включително чрез използване на насилствени действия, на справедливите искания на протестиращите български граждани”, пише прокуратурата. И обяснява как сама е разпространила записи на “разговори на Божков с български политици и журналисти, които показват как той дава конкретни указания за поведението им, което има за цел пряко да засегне независимост на съдебната власт, по-специално на главния прокурор”.

В писмото има и оплаквания за опити за политическо влияние върху прокуратурата. Специално е акцентирано и на изказване на премиера Бойко Борисов, който след разпита си по делото срещу Пламен Бобоков, казал, че прокуратурата иска да угоди на президента Румен Радев.

Държавното обвинение се е засегнало също от изявления на вицепремиера Красимир Каракачанов покрай ареста на Нено Димов. Специално място в писмото е отделено да се обясни как президентът и Христо Иванов атакуват прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари