Прохождането на 5G в България

0
Паниката срещу 5G мрежата е неоснователна, тъй като нужните честоти за 5G са активни и сега, просто не се ползват от телекомите
Паниката срещу 5G мрежата е неоснователна, тъй като нужните честоти за 5G са активни и сега, просто не се ползват от телекомите

До голяма степен изненадващо, най-големият телекомуникационен оператор в България по приходи БТК обяви, че пуска в експлоатация своята 5G мрежа, която съвсем доскоро бе в тестов режим

 Логично новината доведе след себе си и редица въпроси, сред които и доколко наистина става дума за работеща 5G мрежа - технология, която обещава свръхвисоки скорости на пренос на данни, но едва след години. Отговорът накратко е, че мрежата е 5G, но с много уговорки, поне засега: ограничено покритие, още по-ограничен капацитет и първоначално едва един модел смартфон, който може да се включи към нея, пише Капитал.

БТК пусна мрежата си в централните части на 27-те областни града в България, както и по магистралата София - Пловдив. Скоростите, които могат да се развият обаче, все още са в пъти по-ниски от очаквания при пълнофункционираща 5G мрежа 1 гигабайт в секунда. А и към този момент тя може да се използва само от един модел смартфон на Huawei, като през следващите седмици от оператора очакват към този списък да бъдат добавени още модели на други водещи производители.

Самата мрежа работи чрез надграждане на вече съществуващото 4G оборудване на БТК, а не през изцяло нови клетки. От БТК не посочват конкретния брой активни клетки, но пред "Капитал" коментираха, че те са "няколкостотин, а не по една или две във всеки град". Проблемът със заетите от държавата ключови честоти е решен частично чрез съвместно споделяне на честоти, т.е. в момента част от вече наличните ленти, които досега се използваха за 4G мрежа, се използват за 5G. И макар от телекома да признават, че показаната мрежа все още е много далеч от очакванията за следващото поколение връзка, намират стъпката за важна.

"Ще минат години, докато стигнем до оптимална 5G мрежа. За нас важното е, че стартирахме търговски. Първото, което е нужно, е покритие. Второто е капацитетът, а той ще дойде с честотите, за които очакваме търгове през следващата година. Третото е достатъчен брой крайни устройства. Повечето доставчици на телефони искат първо да има мрежа с покритие, за да се направят тестове за интегриране на устройствата", казва Радослав Златков, главен технически директор на БТК.

Има ли търговски смисъл

Един от най-важните въпроси около пускането на 5G мрежа в България е доколко от нея има смисъл към този момент. Причините за скептицизма са няколко: малкият брой крайни устройства, които поддържат стандарта, както и фактът, че 4G мрежата все още покрива нуждите на бизнеса и крайните потребители. За да бъде изградена напълно инфраструктурата от ново поколение, са нужни и стотици милиони евро инвестиции от страна на телекомите. Така омагьосаният кръг се затваря: от една страна, няма смисъл от мрежа, защото няма устройства, а от друга, няма смисъл от устройства, защото няма мрежа. А на върха на всичко е има ли и някой, който е готов да плаща за този продукти.

"Всяка мрежа започва първо с покритие. Затова и ние започнахме с покритието на най-населените места. Първата и основна причина да имаме нужда от следващото поколение е нарастването на трафика. Той непрекъснато расте и в един момент 4G мрежата няма да бъде достатъчна, затова започваме да се подготвяме отсега", казва Златков.

Технологията 5G използва честоти от съществуващия спектър от обхватите 700 мегахерца до 6 гигахерца, както и такива в обхвата на милиметровите вълни (24 - 86 гигахерца). В момента операторите използват само 900 мегахерца, 1800 мегахерца и 2 гигахерца. Голямата въпросителна за бъдещото функциониране на 5G остават заетите от Министерството на отбраната (МО) честоти. Тяхното освобождаване продължава да се бави, а преди година телекомите бяха недоволни и от цените, които правителството иска за тяхното ползване.

Сега картината е по-оптимистична: БТК очаква освобождаване на ключовите 700 и 800 мегахерца и търг за тях през следващата година, като вече се правят съвместни тестове с МО. Другият ключов спектър, за който трябва да има търгове догодина, е 3.6 гигахерца. Ниските честоти осигуряват покритието, а високите - капацитета и съответно скоростта на пренос на данни. Според Златков работата с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) също се е подобрила, а цените са били коригирани в посока надолу.

Цените вече са съобразени и адаптирани спрямо приходите от българските потребители", казва Златков, без да цитира конкретните разходи, които БТК планира за търговете.

"Капитал" попита другите два големи телекома - "Теленор" и "А1 България", за техни планове за пускане на техни търговски 5G мрежи, дори и в ограничен вариант. "Постоянно следим нуждите на пазара и правим оценка на възможностите за използване на нови технологии, което включва и търговско разгръщане на 5G мрежа. Тестваме потенциалните възможности за ползване на 5G в реална среда", коментират от "Теленор".

"А1 България" от своя страна заявява готовност също да даде старт на своя търговска 5G мрежа, но има резерви за това дали ранното пускане с частичен капацитет няма да разочарова хората с големи очаквания от технологията. "В момента провеждаме последни изпитания на тестовите честоти около 3.6 гигахерца и очакваме възможност да закупим постоянни честоти за 5G. Когато придобием необходимия спектър, веднага ще предложим истинска мрежа от пето поколение. Ние обещахме на крайните клиенти и бизнеса не само нова икона на смартфона или ново име на мрежата. Ако технологията се поддържа от ограничен брой устройства и не покрива обещаните критерии за скорост и възможности, тя може да не се приеме добре от обществото, което и в момента има някои резерви към нея", казват от "А1 България".

Скъпият лабиринт на оборудването

Търговете за честотите са едната част от големите разходи за телекомите за развитие на пълноценна 5G мрежа. Втората е телекомуникационното оборудване, където има и допълнителни подводни камъни - все по-агресивната геополитическа война, която вкара китайския гигант и най-голям производител на подобна техника в света Huawei в немилост в доста държави. Причината - позицията на САЩ и още няколко световни правителства, че оборудването позволява изтичането на данни към китайското правителство.

Трудностите тук при БТК са сравнително малки. За основната си мрежа компанията използва европейските Nokia и Ericsson, а в преносната - американската Cisco. В радиомрежата (т.е. базовите станции) оборудването е на Huawei. Ако българското правителство вземе решение да забрани ползването на оборудване на китайската компания, това може да се окаже проблем за БТК и още по-голям за "Теленор", който използва продуктите на производителя за основната си мрежа. Подобна забрана вече беше приета в Румъния, а България и по-голямата част от ЕС вероятно изчакват позицията на Германия.

"По отношение на радиомрежата въпросът е по-сложен и той стои и пред Deutsche Telekom, Telefonica и т.н. Води се подобна дискусия и при нас, но тя е на ниво United Group (новият собственик на БТК - бел. ред.). При всички положения ще се вземе оптимално решение според всички политики и препоръки на държавата. Ние многократно сме правили подобни смени и като инженери имаме такава готовност", казва Златков.

Другата въпросителна пред изграждането на изцяло работеща мрежа е, че е скъпо занимание. Както отбелязва и Златков, българските оператори купуват оборудване "на цени, които са или равни, или по-високи от тези за телекомите в Европа", без обаче нивото на приходите или мащабът на бизнеса да е един и същ. "При нас обаче потребителят плаща едни от най-ниските цени. Ние можем да компенсираме това само с инженерни решения", допълва главният технически директор на БТК.

Сложният момент за инвестиции

От компанията не коментират колко са инвестирали до този момент в мрежата, като аргументът е, че това са постоянно вървящи капиталовложения в мрежа, а не конкретна сума. В края на миналата година от телекома коментираха пред "Капитал", че очакват изграждането на 5G мрежата да струва на трите оператора общо 800 млн. лв., които да се инвестират в следващите четири години. Други прогнози сочат още по-голяма сума - над 1 млрд. лв., които да бъдат поделени между трите големи оператора.

Подобни инвестиции безспорно са високи, но тази година ситуацията стана още по-сложна. Докато въпросната прогноза бе направена през ноември 2019 г., няколко месеца по-късно на операторите им се наложи да пренасочат капиталовложенията си в посока повече капацитет на вече съществуващата мрежа. Причината: коронавирусът и нарастването на трафика заради електронното образование и дистанционната работа.

Според Златков самото ниво на инвестициите стагнира и макар през тази година БТК да е успяла да задържи "подобни на предишни години нива", сумата със сигурност е спряла да расте. Така към вече сложната ситуация се добавя още един фактор, който поставя под въпрос кога България би имала напълно работеща и оптимална 5G мрежа.

Неочакван фактор се оказва и общественото недоволство сред някои групи хора, особено във Facebook, които не искат 5G мрежа, защото смятат, че е вредна за здравето. Тези теории са сравнително стари, но получиха нов тласък в цял свят през последната година и половина покрай наближаването на 5G стандарта. Златков казва, че паниката е нелогична, дори само защото нужните честоти за 5G са активни и сега, просто не се ползват от телекомите.

"Тези честоти се използват и в момента, но не пораждат страхове. На 3.6 гигахерца например работят рутерите у дома и в офиса. 5G ще е с по-малки мощности на излъчване и с по-малко време на излъчване. Ние вече знаем какво е влиянието им върху хората, защото сме в такава среда. Аз работя в телеком сектора от първото поколение и за мен е безспорно, че новата технология винаги е по-качествена и по-ефективна, отколкото старата. Старите телефони и оборудване излъчваха много повече, отколкото сегашните", завършва Златков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари