Програма на Авиорали Русе 2016

0

Състезание с дронове, въздушен бой с кордови самолети, радиоуправляеми хеликоптери и демонстрация на въздушни спортове, издигане на топловъздушен балон ще могат да наблюдават жителите и гостите на Русе на 28 и 29 май на летището край с. Щръклево.

Това стана ясно днес на пресконференция в Община Русе. На нея присъстваха Явор Йотов – председател на Спортен Модел Клуб - Приста, Никол Павлова – член на клуба и състезател по авиомоделизъм, Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“ и Елена Минкова – изпълнителен директор на фондация „Русе – град на свободния дух“.

Атрактивното Авиорали Русе 2016 се реализира от Спортен Модел Клуб – Приста,  с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и Община Русе, в рамките на кампанията „Русе – Европейски град на спорта 2016“.

Близо  50  любители на въздушните спортове и адреналина от България и Румъния са заявили участие в надпреварата, уточни Явор Йотов. Изключително богатата програма на Авиоралито включва и един много нов, развиващ се бързо спорт: скоростни надбягвания с дронове, управлявани дистанционно посредством видео очила и камера на борда. Моделите постигат скорости до над 100км/ч, като практически нямат ограничение в движението си в пространството. В груповите гонки, надпреварата изисква пълна концентрация и технически умения на пилотите за майсторското им управление. В частта за радиоуправляеми хеликоптери ще могат да се наблюдават моделите и майсторско управление и аеробатика на най-дейните и атрактивни пилоти в България. Полет по гръб, на нож, махало са само част от това, което са способни да представят участниците.

Въздушният бой е дисциплина, в която на самолета се прикача лента и противника трябва да я отреже с витлото на самолета си и да кацне здрав.

Никол Павлова, която е ученичка в МГ „Баба Тонка“, сподели, че има интерес към авиомоделизма от съвсем малка, благодарение на дядо си, който я е запалил по този спорт. 

Организаторите на проявата са предвидили много награди, а в края на събитието желаещите зрители ще могат да се повозят на балон или да опитат сами да управляват авиомодели на специализиран компютърен симулатор, който ще е достъпен за всички, които искат да усетят тръпката от летенето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари