Профeсор Канатарджиев: Все още нямаме доказан случай на мистериозния хепатит у нас

0
Според него родителите в България не трябва да се притесняват, защото заболяването е рядко, но все пак трябва да се следи децата да си мият редовно ръцете
Според него родителите в България не трябва да се притесняват, защото заболяването е рядко, но все пак трябва да се следи децата да си мият редовно ръцете

Не е доказана връзка с COVID-19 и с ваксините срещу вируса, категоричен е епидемиологът

В България няма доказан случай на новия мистериозен хепатит сред децата. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ епидемиологът проф. Тодор Кантарджев.

И тъй като го свързват с аденовирус, мога да кажа като човек, който 40 години занимава се с тези неща, че с идването на лятото аденовирусите намаляват, допълни той.

Според него родителите в България не трябва да се притесняват, защото заболяването е рядко, но все пак трябва да се следи децата да си мият редовно ръцете.  "Докато през зимата се ползват тоалетни кърпички на спиртна основа, то лятото трябва да се ползват такива с хлорхексидин - това са кърпичките срещу аденовирусите и ентеровирусите, които идват през лятото", каза още проф. Тодор Кантарджиев

Симптомите при това заболяване са като симптоми на остър хепатит – пожълтяване на лигавиците, пожълтяване на кожата, светли изпражнения и нарушено общо състояние. При лабораторни изследвания чернодробните проби са много завишени“, уточни проф. Кантарджиев.

Не е доказана връзка с COVID-19 или с ваксините срещу вируса, категоричен е епидемиологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари