Професор Христова: В проба на дете открихме коинфекция - и коронавирус, и грип

0
"Заразяването с Омикрон протича по-леко в повечето случаи, но не трябва да се подценява", каза проф. Христова
"Заразяването с Омикрон протича по-леко в повечето случаи, но не трябва да се подценява", каза проф. Христова Снимка: БНТ, стоп кадър

"В България най-разпространен към момента е вариантът Омикрон. Той отдавна е в над 50% от пробите, доминира и с времето все повече се налага"

Това обясни в "Още от деня" по БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"За последната седмица около 85% от пробите са с Омикрон, а останалите 15% с Делта", допълни тя.

"Сега е сезонът на грипа и зачестяват случаите на доказан такъв", коментира проф. Христова.

"Днес бяха доказани нови 9 грипни вируса от типа Н3N2, който е най-разпространен в Европа. И деветте проби са на деца от 11 до 18 години. В една от деветте проби се касае за коинфекция - и за коронавирус, и за грипен вирус. И двамата могат да заразяват едновременно организма", обясни проф. Христова.

"Апелът ми е при пациенти с отрицателни тестове, да се тестват повторно и за грип", допълни тя.

"В последните дни се забавя темпът на заболеваемост, което вероятно означава, че до две седмици можем да достигнем пика на вълната", смята проф. Христова.

Според нея, децата стават все по-уязвима популация, а вирусът циркулира много интензивно.

"Облекчаването на мерките в редица страни се равнява на нашите мерки, макар и затегнати. Великобритания доста преди нас навлезе в бурята Омикрон, сега данните показват намаляване на заболеваемостта. При нас също ще се разхлабят мерките, когато и ние достигнем намаляване на заболеваемостта - тези неща са свързани", подчерта проф. Христова.

Омикрон ще засегне много хора в относително кратък период от време, което ще подейства за засилване на имунитета и вероятно ще имаме няколко месеца на затишие, след което ще се пробват следващите вируси за нашия имунитет, смята тя.

"Единственият начин да сме подготвени за Омикрон е като направим бустер и имаме активна имунна система, която бързо да го разпознае и да го елиминира", категорична е проф. Христова.

"Заразяването с Омикрон протича по-леко в повечето случаи, но не трябва да се подценява", подчерта още проф. Христова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари