Професионални рибари недоволстват заради забраната за улов на дунавска скумрия

2
Министерството на земеделието, храните и горите удължи забраната за стопански риболов
Министерството на земеделието, храните и горите удължи забраната за стопански риболов

Професионални рибари от Силистренско недоволстват заради удължената от Министерството на земеделието, храните и горите забрана за стопански риболов на дунавска скумрия/карагьоз/.

Забраната е с мотив за опазване на биологичното разнообразие и "възникнала необходимост" за запазване на популациите на пролетно-лятно развъждащите се риби в Дунав, каза председателят на УС на СНЦ "Рибарско сдружение Ветрен - 396" Афтени Чобанов, цитиран от БТА.

Изпратено е писмо до Министерството на земеделието, храните и горите, в което се настоява да се отмени заповедта за удължаване на забраната. Според Чобанов в румънския участък на Дунав забраната за улов на всякакъв вид риба е 45 дни, но за дунавската скумрия е 15 дни - от 20 април до 4 май. Докато в България забраната за улов на дунавска скумрия става 45 дни.

Според Чобанов потърпевши от това са българските рибари.

Ако не се удовлетворят исканията на рибарите за отменяне на заповедта, те остават в готовност за протестни действия, се казва в писмото на СНЦ "Рибарско сдружение Ветрен - 396". То е съгласувано и със Сдружението на професионалните рибари в Белене/ СПРБ/ "Рибел" и СНЦ "Амур" в Никопол, съобщи Чобанов.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари