Проф. Радулов: Има заинтересовани страни да сплашат или отстранят Емилиан Гебрев

0
Раздухването на случая "Гебрев" е заради предстоящия евровот, смята експертът по национална сигурност
Раздухването на случая "Гебрев" е заради предстоящия евровот, смята експертът по национална сигурност Снимка: Ани Петрова, БНР

Има заинтересовани страни да сплашат или отстранят Емилиан Гебрев. Това от полето на военното производство“, изказа мнение пред БНР проф. Николай Радулов – експерт по национална сигурност.

Тези страни в никакъв случай нямат хигиената да внимават по какъв начин се опитват да постигнат целите си. Напълно е възможно от тяхна страна да са намерили някакви извършители и да са се опитали или да го сплашат или убият през 2015 г.“, обясни експертът в интервю за предаването „12+3“.

Повторно разследване на такива случаи е невъзможно, категоричен е Николай Радулов. Според него отровата няма нищо общо с Новичок.

Той е категоричен, че „раздухването“ на случая има няколко цели:

От наша страна всички тези приказки са свързани с предстоящите европейски избори. От страна на англичаните – те с удоволствие подемат отново темата. Те се чудят какво да направят, за да отвлекат вниманието от проблемите им с Брекзит. Всичко се прави, за да се отклони вниманието на обикновените хора. Путин много добре играе ролята на злодея във всичко и е много хубаво да го обвиняваш, защото той дори не се старае да отрича, защото счита, че всичко е един долнопробен театър, който не му отива“.

Според него всичко това е театър. Ако наистина е имало опит за убийство, няма да разкрием кой го е направил, смята Николай Радулов.

Според него е възможно да има руснаци, които са се опитали да убият Скрипал, но връзката с руските специални служби е пресилена:

Ако руските служби биха планирали такава операция, това щяха да са лица на някои от страните, които са членки на ЕС. Те минават през специалната зона за европейски граждани и не биват проверени. Всеки, който е с друг паспорт, особено с руски, минавайки през британските граници, навсякъде бива подробно проверен, бива заснет, така че неговото присъствие там би било невъзможно да бъде пренебрегнато. Звучи много дилетантско да се твърди, че това са хора от специалните служби. Възможно е те да са свързани с опита за убийство на Скрипал, възможно е някога да са имали някаква връзка със специалните служби и да са изгонени от тях по някаква причина. Няма служба, в която да няма хора, които злоупотребяват, които са некадърни и биват изгонени, но дълго време се ползват от рейтинга на тези служби, за да си намират работа, понякога и не много лицеприятна“.

Николай Радулов изрази притеснение, че „отиваме към времето на студена война“. Той е категоричен, че България не трябва да се опитва да участва в разпалването на този огън.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари