Проф. Пламен Павлов: Ако Априлското въстание бе получило помощ отвън като Украйна, нямаше да има клане в Батак

1
Според мен няма никакво съмнение, че една страна, която е жертва на чужда агресия, трябва да бъде подкрепяна, заяви историкът
Според мен няма никакво съмнение, че една страна, която е жертва на чужда агресия, трябва да бъде подкрепяна, заяви историкът Снимка: БГНЕС

При посещението си в Украйна в четвъртък премиерът Кирил Петков обясни пред медии: “Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание: “Ами най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават, за да има по-бързо мир.” “Ние ще гласуваме за военната помощ за Украйна. Ще продължим да я подкрепяме. Това не е само техен проблем. Ако руската държава продължава да стреля, искаме ли го този мир?”, каза още Петков.

Паралелът между случващото се в Украйна и Априлското въстание от 1876 г. у нас предизвика разнопосочни реакции. Публикуваме коментар на историка проф. Пламен Павлов, споделен пред 24 часа:

- Проф. Павлов, гаф ли е сравнението, което премиерът Кирил Петков направи между войната в Украйна и Априлското въстание у нас?

- За мен не е гаф. Дори съм изненадан от тези повърхностни и доста крайни оценки за това изказване. Освен това е извадено от контекста. То беше реплика в хода на една емоционална реакция.

Става дума за нападнати хора и че те се нуждаят от подкрепа, включително и с оръжие.

Сравнението според мен е уместно

Ако Априлското въстание беше получило помощ от международната общност, нямаше да го има клането в Батак и тези жертви.

Разбира се, говоря контрафактуално, тъй като в историята въпросът “ако” не съществува. Но според мен сравнението, изразено по чисто човешки, емоционален начин, е напълно актуално.

И не разбирам тези критики, които се чуват - политизирани, крайни. Аз самият съм критикувал много пъти и Кирил Петков, и неговите съветници на тема Македония и по други теми, но в случая сравнението бе напълно в реда на нещата.

- Защо според вас президентът, вицепрезидентът и социалните мрежи така остро критикуваха министър-председателя Петков за казаното?

- Нямам никакво обяснение. Не приемам това, което каза г-жа Илияна Йотова, че изявлението му било простовато. Това е един тон, който не подхожда на личности, които заемат високи държавни постове.

Изключително изненадан съм и от поведението на президента Румен Радев и тази откровено пропутинска и антиукраинска позиция, която повтаря на практика мантрите на руската пропаганда. Не очаквах подобно нещо от българския държавен глава, който неведнъж е заявявал, че е натовски генерал, че е за българската независимост.

Също така не мога да възприема и неговото отрицателно отношение, то вече продължава няколко дни, от това, че въобще България трябва да подкрепя Украйна.

Според мен няма никакво съмнение, че една страна, която е жертва на чужда агресия, трябва да бъде подкрепяна.

- Били сте и председател на Агенцията за българите в чужбина, как разчитате предупреждението на Румен Радев за отговорно отношение относно военната помощ за Украйна, защото имаме огромна историческа общност там и стотици хиляди наши сънародници вече са в зоната на конфликта?

- Аз се съмнявам доколко съветниците на президента са наясно въобще с българските общности в Украйна, защото тя не е една. Това не са само бесарабските българи.

Таврийските българи, които живеят основно в районите на Бердянск, Приморск, Мелитопол, половината са под руска окупация. Вече нямам възможност да поддържам контакти дори и по интернет с мои колеги и приятели, които живеят там. Имаме и студенти оттам включително.

Общността в Николаев, селото Терновка, които са преселници от Малко Търново - то бе жестоко разрушено от руската армия. Нашият тамошен български активист Анатолий Волчов показа кадри във фейсбук на какво прилича селото в момента.

И то в резултат на обстрела на руската армия, а не на украинската, както се внушава непрекъснато от Петата колона в България. Казвам го без всякакво колебание.

Тази загриженост за нашата общност в Украйна ни задължава още повече да подкрепяме Украйна, включително и с военна и техническа помощ.

- Да разбираме ли, че вие подкрепяте изпращането на българско оръжие в Украйна?

- Аз съм категорично за изпращане на военна помощ. Каквито и дефекти да има тази държава, институциите там са избирани с избори, има смяна на управлението.

В Русия в крайна сметка имаме един тоталитарен режим, който води политика, много близка с онази на Хитлер.

Сравненията се натрапват от само себе си. Така че категорично България трябва да подкрепя нападнатата страна

Да се грижи за своите сънародници, но да се грижи реално, а не да им изпраща каски, както имаше едно абсурдно изказване на президента.

В това отношение не може да има никакво колебание. Те се борят за оцеляването на държавата си.

- Тогава как си обяснявате дълбокото разделение в обществото ни за конфликта и помощта?

- Много съм разтревожен от българските медии, които много охотно транслират руската пропаганда, като загърбват украинските информационни източници и независимите такива.

Ние виждаме много по-често грозното лице на войната по чуждите медии, отколкото по българските.

Не мога да проумея как може да има хора, които да симпатизират на една армия, която разрушава градове, бомбардира, избива цивилно население.

Ако Украйна беше нападнала Русия, бъдете сигурна, че щях да бъда на страната на нападнатите.

Имам много руски приятели интелектуалци, учени. С тях контактът вече е почти невъзможен поради “свободата на словото”, която царува в Москва, и всеки е обявяван за чужд агент.

Просто не виждам как нормален човек може да симпатизира на подобна политика. И това не е русофобия, защото страда и руският народ.

Не знам дали забелязват нашите сънародници, че основните части, които воюват в Украйна по време на агресията, са изпратени главно от Далечния изток. Те с нищо не заслужават също да бъдат убивани.

Паралелът, който днес направи премиерът Кирил Петков, беше голяма грешка. Имаме много примери, когато политици, не съобразявайки се с националните интереси, са взимали решения, довели до национални катастрофи. Така че по-внимателно с историческите паралели!  
Бих искала да припомня на министър-председателя, че героите на национално-освободителното движение, на Априлското въстание не са “някакви хора”, те си имат имена. За тях разказваме на децата си и се гордеем. Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание.

Какво общо намери Петков между Априлското въстание и войната в Украйна? Та това са съвсем различни неща! Априлското въстание е смазано военно, обаче политически успява - зверствата, отзвукът в Европа.

Петков, къде е Виктор Юго? Достоевски? Толстой? Тогава европейската общественост е в защита на един поробен народ.

А какво е войната в Украйна - сблъсък между интересите на САЩ и Русия, които се възвръщат към студената война.

Европейският съюз тук няма нищо общо.

Априлското въстание е в друга епоха, тогава българският народ се бори за освобождението си. Нелепо е сравнението с войната в Украйна. Вероятно премиерът е искал да аргументира позицията си да окажем военна помощ на Украйна, която и аз подкрепям с важен момент от българската история. 

Историята обаче не му е силна страна, включително и по отношение на Македония. Непознаването влече проблемите, които имаме днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    2
    До професор Пламен Павлов
    Ако същата тази Европа си беше мръднала задника,а не да стои и гледа,България нямаше да е под турско робство 500 години.И тогава е имало сценарий на разиграване като се има в предвид че са докарани нашествениците със Генуезки,Венециански и Флорентински кораби.Да си припомним че от Константинопол са се разбягали,Ломбардийци,Флорентинци,остатъци от рицарски ордени и най вече оръдието с което са биели по стените на града е отлято от унгарец.Оставили са града да се отбранява сам.Всички наемници са духнали яко дим.Молили са се на хоризонта да излезе хан Тервел или св.крал Тривелий,но това е останало в дълбокото минало като спомен.В Украйна е горе долу подобна работа но съвременна и корена е от други естество.Друг им нави фитилите и бута напред,а те сами запалиха родният си дом и започнаха да вадят въглените със собствени ръце и с цената на живота си.Истината че този панаир е между САЩ и РФ.Кучето е заровено в ресурси,влияние и пазари и не без притеснение от свежите потоци на финанси които вдигат руската отбрана и милитаризация.Няма как.Никой не спираше украинците да пътуват в Еврпейската иконом.общност да правят и получават инвестиций колкото си искат.САЩ ,НАТО и запада просто прекали и отдавна преди 8 години постави началото.Полските другари и те стоят в кьошето.Там пък болките са от средновековието.На украинците бедноста и проблема им е във вътрешният ред и устройство на държавата.Имат силна икономика.Не се разбраха кой какво да прибира и там като у нас.В доста европейски държави те държат нелегалният пазар на труда.Като минеш от Чехословакия през Италия на гроздобер и мандарини и стигнеш до Испания.Нещата не се връзват никак.Църквите им обгрижени,кубета златни и позлатени.Сгради в добър външен вид.Тимошенко не обясняваше къде е изчезнала влязлата газ за стотици милиони,а Германия беше призована да им изплаща дълга към ГАЗПРОМ.Изобщо каша пълна.Всеки там влачи,диря няма както е в България.Отрицанието и мълчанието на Европа,САЩ и световната общественост че там няма крайно десни военни формирования със поклон към Хитлерофашизма е все едно светът да отрече че е имало холокост което е неприемливо и ужасно.Чудя се защо родните български евреи и държавата Израел,САЩ,Франция,Англия,Полша,Нидерландия,Чехия,Италия и световната еврейска общност упорито мълчат по този въпрос,нима не е било или го няма събуденият звяр?
  • 1
    1
    Бат'Кор
    Тука сте събрали две статии в едно,без да ги разделите по никакъв начин.Втората част е изказването по въпроса на Илияна Йотова, една личност,която не уважавам. Та редакторката Диди да се вземе в ръце!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари