Проф. Кожухарова: Решения тип „отваряме-затваряме“ създават усещане за хаос

1
Единствената ефективна мярка е ваксинирането
Единствената ефективна мярка е ваксинирането Снимка: БГНЕС

Единствената ефективна мярка е ваксинирането

Намираме се в процес на нарастване, което е типично за всяка епидемична или пандемична вълна, която има цикли... Решения от вида затваряме това, отваряме онова създават чувството за хаос, за импулсивни решения, които не са базирани на обективни факти. От страни изглежда като - правим нещо, за да не изглежда, че не правим нищо“. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Според нея няма ди има изгонване на вируса изобщо:

След една година опит виждаме, че вирусът следва епидемиологичната логика на вирусите, които причиняват остро респираторно заболяване, но никога не изчезват. Броят на заболелите в определен момент става много по-малък. Да изчезне вирусът, е непостижима идея и тя не трябва да продължава да се популяризира. Когато сме в развитието на следващата пандемична вълна, трябва да се вземат предпазни мерки, с уговорката, че не могат да са ефективни, колкото ни се иска. При този тип инфекции единствената ефективна мярка е ваксинирането“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Кожухарова допълни:

Страхът не трябва да продължава да се раздухва... Няма данни засега в България за по-бързото разпространяване на заболяването в сравнение с предходната вълна“.

Епидемиологът припомни, че е препоръчително възрастните и хората с хронични заболявания да избягват посещаването на публични места със струпване на много хора.

Първата мярка, която вероятно ще бъде взета за затягане, ще бъде децата да не ходят на детска градина или училище. Това не е показало ефективност до момента“.

Интервюто с проф. Мира Кожухарова можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари