Проф. Христова: Предписването на антибиотици за вирусна инфекция е строго противопоказно

0
"Това води до по-тежко протичане и до създаване на проблеми в бъдеще", допълни проф. Христова
"Това води до по-тежко протичане и до създаване на проблеми в бъдеще", допълни проф. Христова Снимка: БГНЕС / Архив

Отново ръст при положителните Ковид проби. На какво се дължи високата смъртност в България?

"Проблемът е сериозен, за мен основното е ниската степен на ваксинационно покритие. Доказано е многократно, че хората с ваксина или съответно с бустерна доза в рамките на последните два-три месеца, го изкарват много по-леко", заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в студиото на Bulgaria ON AIR

"Предписването на антибиотици за вирусна инфекция е строго противопоказно и всъщност тези антибиотици у нас, които се използват за лечение - тяхната консумация в западните страни многократно е намаляла, докато при нас в пъти се е увеличила. Това води до по-тежко протичане и до създаване на проблеми в бъдеще", допълни проф. Христова.

Нейното мнение е, че много се залага на лекарствата на Merck и Pfizer, тъй като тези препарати са запазили своята активност.

"Това, че се промени драстично вирусният вариант, не повлиява на лечението с тях. Трябва да е ясно, че лекарствата са минали през една тясна цедка и много експерти са проверявали детайлно какви са данните от изпитванията и от приложението след това", категорична е тя.

"Последните ни проучвания показаха наличие на три проби на ко-инфекция от грип и Ковид-19. Докато при нас все още са единични пробите от него, в Индия е над 80% от пробите, което показва, че той превъзхожда първия подвариант в способността си да се разпространява и заразява", посочи професорът.

По думите ѝ теоретично вероятно лятото - есента нашият имунитет отново ще спадне, а вирусът няма да спре да мутира, но след това се очаква по-слаба вълна.

"Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки симптоми, тоест това са хора, които дори няма да си направят тест, защото смятат, че са здрави. Дозите зависят от варианта, ако е силно променен като Омикрон, антигенно заобикалящ нашия имунитет, ние се нуждаем от активен имунитет, които може да се постигне само с бустер", заяви проф. Ива Христова.

"Като цяло ко-инфекцията протича по-тежко. Желателно е при такива случаи да се правят по-често тестове. Ваксините за грип помагат, но трябва да има поне две седмици преди да разчитаме на изграден имунитет срещу грипния вирус, тоест малко е късно към момента за грипна ваксина", коментира тя.

И завърши, че мерките са разписани в пандемичния план и този път планът се съобразява с много показатели и към момента не се налагат по-строги мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари