Проф. Христо Пимпирев: На картата на Антарктида ще се появи географски обект с името Севлиево

6
Той присъства на представянето на изложбата „Поглед от другата страна на света“ и книгата „Антарктическият стопаджия“
Той присъства на представянето на изложбата „Поглед от другата страна на света“ и книгата „Антарктическият стопаджия“ Снимка: ВМА / Facebook / архив

Той присъства на представянето на изложбата „Поглед от другата страна на света“ и книгата „Антарктическият стопаджия“

На картата на Антарктида ще се появи географски обект с името Севлиево.

Това каза в града проф. Христо Пимпирев при представяне на изложбата „Поглед от другата страна на света“ и книгата „Антарктическият стопаджия“.

Аз имах такава възможност изминалите дни, докато се подреждаше изложбата, да я разгледам - наистина уникални неща от флората и от фауната на една прекрасна природа, която е много различна от нашата, но неповторима и много красива. Радвам се за това, че за пореден път Община Севлиево посреща подобна инициатива. Надявам се и това да не е последната изложба за Антарктида, която ще покажем. Всеки, като я разгледа, ще намери нещо интересно за себе си. Тя ще бъде интересна на децата, но и възрастните ще открият интересни детайли“, посочи при откриването на експозицията д-р Иван Иванов, кмет на Севлиево, предаде БТА.

В изложбата има кадри с редки моменти, моменти, които понякога не се разкриват два или три месеца. Много български имена са дадени на обекти на Ливингстън. Направих няколко хиляди кадъра, подбрахме най-доброто. Включихме и снимки от архива на Антарктическия институт. Гостите могат да проследят нашето присъствие на Антарктида от самото начало“, каза за изложбата инж. Мирослав Цвятков.

Ще видите Антарктида в романтичните ѝ години. Книгата до голяма степен е документална. В изданието са включени и над 250 фотографии, които са и мои, и архивни на института“, каза при представянето на книгата „Антарктическият стопаджия“ авторът Иглика Трифонова.

Изложбата е част от Образователната програма към Националния център за полярни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата е с дългосрочна насоченост към учениците от основния и средния курс на обучение. Нейната цел е обединяването на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката.

Като част от събитието, през ноември ще бъдат организирани образователно-информационни срещи с учениците от град Севлиево. Своеобразните лекции ще бъдат водени от автора на изложбата - Мирослав Цвятков.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Севлиево, Българския антарктически институт, Националния център за полярни изследвания, Народно читалище „Зора-1908“ - с. Ловнидол.

Експозицията може да бъде посетена всеки работен ден между 8:30 и 17:00 ч. от 20 ноември до 1 декември 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари