Проф. Габровски: Единственото лекарство срещу коронавируса засега е изолацията

2
Все още вървим в мрака, знаем много малко за тази нова болест
Все още вървим в мрака, знаем много малко за тази нова болест Видео: bTV

Единственото лекарство срещу коронавируса засега е изолацията.

Това каза в студиото на „Лице в лице“ зам.-директорът по медицинските дейности на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

Според него ние не знаем за вируса почти  нищо и всякакви крайни констатации в едната или в другата посока са грешни. По думите на проф. Габровски, който цитира и медиците от Европейска федерация на лекарите, преди края на годината няма да можем да направим истинска оценка, а за истински анализ ще трябва да се натрупат данни от две години или още 1 година напред.

Този вирус се дискутира като нещо, което причинява пневмония, последните седмици информацията за аутопсията и всичко, което се натрупва като познание, показвам, че той може би има друг механизъм на действие и че всъщност действа върху микроциркулацията и безспорно атакува белия дроб, но действа и на много други органи, което може би ще означава, че трябва да има друг подход към него като лечение“, каза още той.

Относно смъртните случаи и дали всички могат да се смятат починали от COVID-19 Габровски коментира, че в ЕС няма единен подход за оценяване на жертвите:

Сигурно е, че този вирус засяга повече възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания , но няма единен метод за оценяване на загиналите, на места се оценяват за починали от коронавирус само тези в болниците, на други места се оценяват и тези, починали в домовете си, но които са имали категорични симптоми за COVID-19.  На трети места се оценяват само пациенти с положителен PCR тест“, каза проф. Габровски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари